Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Generelt om krebsdyr

Generelt om krebsdyr

Krebsdyr er hvirvelløse vanddyr, hvis krop er dækket med et hårdt rygskjold. De fleste krebsdyr lever i havet, som f.eks. krabbe, hummer og reje, mens andre som krebsen og nogle typer af rejer og krabber lever i ferskvand.

Krebsdyrets krop er leddelt, hvilket ses tydeligt på bagkroppen, mens forkroppens ryg og sider er dækket af et rygskjold. Leddene er bløde og bevægelige, mens den øvrige del er tyk og stivere. Det karakteristiske ved krebsdyrenes skelet er, at det sidder uden på kroppen som et hudskelet eller et panser og de kaldes derfor også for skaldyr. Rejerne har skeletter, som er delvis gennemsigtige, mens hummeren, krebs og krabber har skeletter, som er meget hårde og helt uigennemsigtige. De har to par følehorn på hovedet. Krebsdyrene bevæger sig ved at bruge halefødderne som svømmeredskaber. Også kroppens fem bageste lemmer er involveret i bevægelsen. Følehornene fungerer som balanceorganer. Krebsdyrene er grådige rovdyr, som æder, hvad de kan komme i nærheden af.

Rygskjoldet falder af flere gange i løbet af livet. Inden hvert skalskifte er der dannet en ny, blød hud inden for den gamle skal. Så længe huden er blød og elastisk, kan dyret vokse. Huden bliver hurtigt til en hård skal igen, hvorefter væksten standser. Nogle krebsdyr kan bliver meget store. Taskekrabben kan opnå en bredde på over 30 cm og hummeren en længde på over 48 cm. En speciel japansk langarmet krabbe kan blive et par meter, målt mellem klosaksenes spidser.

Betydning i kosten
Krebsdyr indeholder mange næringsstoffer og er gode proteinkilder. De indeholder kun lidt fedtstoffer, men er til gengæld meget rige på kolesterol. Fisk og skaldyr indeholder specielt store mængder af essentielle fedtsyrer. Grunden til dette er, at der i planteplankton dannes essentielle fedtsyrer, som herefter via fødekæden opkoncentreres i fedtvæv og lever hos havets større dyr. 

Krebsdyr indeholder en række mineraler og er en god kilde til mineralerne zink og kobber. Derudover indeholder de en del vitaminer, heriblandt niacin og B12-vitamin.

Opbevaring og holdbarhed
Krebsdyr skal opbevares koldt, helst i køleskab eller fryses. Visse krebsdyr, som hummere og krabber opbevares levende hos fiskehandlere. De skal have en behagelig lugt og et ubeskadiget skold.

Kilde
Fakta om fisk & skaldyr, Foreningen Fiskebranchen
Madvarer fra A-Z, Könemann Verlagsgesellschaft mbH, 2000.
jordtilbord.dk -


Cookiesinformation