Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Mængde

Anbefalinger for energi, vitamin og mineral indtag hænger i sammen med motion. Den generelle anbefaling for fysisk aktivitet lyder, at voksne skal røre sig mindst en halv time dagligt, mens det for børn handler om mindst en time dagligt. Ligeledes skal man være opmærksom på specielle ernæringsmæssige behov, hvis man er gravid, dyrker eliteidræt eller lider af ernæringsrelaterede sygdomme som f.eks. fedme, forstoppelse, sukkersyge, kræft og hjerte-karsygdomme.
Nedenfor er angivet gennemsnitsværdier for anbefalet daglig indtagelse af udvalgte næringsstoffer.






Alder

Energi

Vitaminer

Mineraler



 

 

A

D

E

B1

B2

B6

C

Calcium

Jern



År

KJ

mg

mg

mg

mg

mg

mg

mg

mg

mg



Børn



0 - ½

480xkg

420

10

3

0,3

0,4

0,3

35

360

5



½ - 1

440xkg

400

10

4

0,5

0,6

0,6

35

540

10



1 - 3

5400

400

10

5

0,7

0,8

0,9

40

600

10



4 - 6

7100

500

5

6

0,9

1

1,2

45

600

10



7-10

8200

700

5

7

1,2

1,4

1,4

45

600

10



Mænd



11-14

9900

1000

5

8

1,4

1,6

1,7

50

800

12



15 - 18

11500

1000

5

10

1,4

1,7

2

60

800

12



19 - 30

11800

1000

5

10

1,4

1,7

2,1

60

600

10



31 - 60

11200

1000

5

10

1,4

1,6

2

60

600

10



61 - 75

9600

1000

5

10

1,2

1,4

1,7

60

600

10



75 -

8400

1000

5

10

1

1,2

1,5

60

600

10



Kvinder



11-14

8400

800

5

8

1,1

1,3

1,5

50

800

12-18



15 - 18

9000

800

5

8

1,1

1,3

1,6

60

800

12-18



19 - 30

8600

800

5

8

1,1

1,2

1,5

60

800

12-18



31 - 60

8500

800

5

8

1

1,2

1,5

60

800

12-18



61 - 75

7700

800

5

8

1

1,2

1,3

60

800

10



75 -

7200

800

5

8

1

1,2

1,3

60

800

10

BMI
BMI er en måde at udregne en persons idealvægt. BMI er kun en vejledende beregning. Er man spinkelt eller kraftig bygget kan man falde udenfor normalvægten uden det betyder at man er under- eller overvægtig.

BMI står for Body Mass Index og udregnes som en persons vægt i kg delt med kvadratet af højden i meter: BMI = vægt/ (højde x højde). Dvs. hvis en person er 1,82 meter høj og vejer 70,5 kg er BMI = 70,5 / 3,3124 = 21,3. Ud fra BMI inddeler man vægten i:








Undervægt



 BMI er mindre end 20





Normalvægt



 BMI er 20-25





Overvægt



 BMI er 25-30





Fedme



 BMI er over 30

Både over- og undervægt er forbundet med øget risiko for sygdom og død.

Kilde
Forbrugerstyrelsen
Sundhedsministeriet
-






Cookiesinformation