Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Ananaskirsebær

Ananaskirsebærret tilhører natskyggefamilien (Solanaceae), og af anvendte synonymer findes jødekirsebær og physalis.

Ananaskirsebærret stammer fra Syd- og Mellemamerika, hvor dets plante er blevet dyrket helt tilbage af inkaerne. Dyrkningen af planten blev spredt langs de vigtigste skibsruter, da ananaskirsebær pga. sit høje indhold af C-vitamin blev anvendt som middel mod skørbug. På denne måde er ananaskirsebærret blevet spredt til Kap det Gode Håb, hvorfra det har fået sit engelske navn Cape Gooseberry.

I dag dyrkes ananaskirsebær overalt i verden, hvor klimaet tillader det.

Planten er en slyngplante og hver enkelt bær er lukket inde i et lysebrunt hylster eller svøb (et forstørret blomsterbæger), som ligner bægeret hos prydplanten, japanske lygter.

Ananaskirsebær er gule eller grøn-gule bær på størrelse med kirsebær. Skallen er glat og det saftige frugtkød er gulligt med mange små bløde kerner. Smagen er syrlig-sød og kan minde lidt om stikkelsbær.


Betydning i kosten
Ananaskirsebær indeholder væsentlige mængder af C-vitamin og jern.

Opbevaring og holdbarhed
1-2 måneder ved 12-15°C.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Physalis peruviana


Cookiesinformation