Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Mineraler

Mineraler er uorganiske stoffer. De er byggematerialer i kroppen og indgår bl.a. i enzymer og hormoner, som regulerer kroppens stofskifte. Nogle mineraler skal man have i ret store mængder f.eks. calcium (kalk), fosfor og magnesium og kalium. Andre behøver man ganske lidt af, de kaldes sporstoffer, og det er f.eks. jern, zink, selen, mangan, krom, jod, kobber, molybdæn og fluor.

 

Behovet for de enkelte sporstoffer dækkes normalt rigeligt ind gennem en god varieret kost. Der er en fin balance mellem sporstoffer, der f.eks kan konkurrere med hinanden om optagelse i tarmen og i stofskifteprocesserne. Da deres funktioner tillige kan vekselvirke med nogle vitaminers, bør man være forsigtig med for store kosttilskud, både af sporstoffer og vitaminer.

Vitaminer og mineraler har hver deres specielle funktion i kroppen, og de kan derfor ikke erstatte hinanden. Der er ingen undersøgelser, der viser, at en daglig vitamin-mineralpille er skadelig, men det er heller ikke bevist, at den er gavnlig, med mindre man spiser meget lidt eller meget ensidigt. Hvis man spiser en varieret kost og får motion, så er der størst chance for at få tilstrækkeligt mad og dermed vitaminer og mineraler nok gennem kosten.

Det anbefales at børn op til 1 års alderen får forskellige vitamin- og mineraltilskud.

Calcium (kalk)
Kalk er vigtig for opbygning af knogler og tænder og har betydning for musklernes funktion, nervecellernes følsomhed og blodets koagulation (størkning). Hos børn kan kalkmangel føre til Engelsk syge (rachitis) dvs. bløde og deforme knogler. Hos voksne kan kalkmangel føre til osteoporose eller knogleskørhed.

Mælkeprodukter, ost, gryn, grønne grønsager, brune og hvide bønner, mandler, tørret figen, drikkevand og groft brød er gode kilder til kalk.
D-vitamin er nødvendigt for optagelse og udnyttelse af calcium og dannelse af knogler og tænder. \'Forkalkning\' skyldes ikke for meget calcium i kosten, men fedtaflejring i blodårene.

Anbefalet daglig tilførsel for personer under 10 år: 600 mg
Anbefalet daglig tilførsel for personer over 10 år:   800 mg

Jern 
Jern indgår i blodets røde farvestof (hæmoglobin), der fører ilt rundt i kroppen og er nødvendigt for at de røde blodlegemer udvikles normalt. Symptomer på jernmangel er træthed, bleghed, eller uoplagthed. Jernmangel kan ses hos kvinder med kraftig menstruation.

Indmad, kød, torskerogn, bælgfrugter, havregryn, groftbrød, æg, grønne grønsager og  kartofler er gode jern-kilder.
C-vitamin fremmer jernoptagelsen. Protein fra kød øger optagelsen af jern fra vegetabilske produkter.

Anbefalet daglig tilførsel for personer under 10 år:  8 mg
Anbefalet daglig tilførsel for personer over 10 år:   14 mg

Zink
Zink indgår i mange af kroppens enzymsystemer og er nødvendigt for vækst, sårheling og opbygning af kønshormoner. Zinkmangel kan føre til  vækststandsning og "Blodmangel" (anæmi). Store doser derimod kan forårsage appetitløshed, nedsat vækst og indre blødninger.

Groft brød, havregryn, hvedekim, lever, ost, kød, fisk, æg og mælk er gode zink-kilder.

Anbefalet daglig tilførsel for personer under 10 år:  5 mg
Anbefalet daglig tilførsel for personer over 10 år:  15 mg

Jod
Jod indgår i hormoner i skjoldbruskkirtlen, som styrer stofskifte og vækst. Jod-mangel kan føre til Struma (skjoldbruskkirtlen svulmer op). Den danske undergrund er fattig på jod. Derfor tilsættes i Danmark jod til salt.

Mælkeprodukter, saltvandsfisk (f.eks. rødspætte, torsk, sild), æg, drikkevand og jodberiget salt er kilder til Jod. Let jodmangel er ikke ualmindelig, men egentlige mangelsygdomme ses sjældent.

Anbefalet daglig tilførsel for personer under 10 år: 70 µg
Anbefalet daglig tilførsel for personer over 10 år: 150 µg

Magnesium
Magnesium indgår i knogler og tænder og er nødvendig for en del enzym-systemer. Alle celler kræver magnesium for normal funktion. Symptomer på magnesium-mangel er væksthæmning, kramper i muskler og muskelsvaghed.

Brød, gryn, grønsager og mælkeprodukter er gode magnesium-kilder.
Magnesium er nødvendigt for omsætningen af calcium og kalium. Alkohol og vanddrivende medicin øger udskillelsen.

Anbefalet daglig tilførsel for personer under 10 år:  85 mg
Anbefalet daglig tilførsel for personer over 10 år:  300 mg

Selen
Selen virker som antioxidant sammen med bl.a. E-vitamin og beskytter celler mod iltning. Selen-mangel kan føre til hjertemuskelsvækkelse (Keshans sygdom), der kun kendes fra Kina.

Fisk, skaldyr, indmad, kød, lever og mælk er gode selen-kilder. Overdosering kan ske, hvis selentilskud tages i store mængder.

Anbefalet daglig tilførsel for personer under 10 år: 20 mg
Anbefalet daglig tilførsel for personer over 10 år:   50 mg

Chrom
Chrom øger effektiviteten af insulin. Medvirker ved dannelse af fedtsyrer, kolesterol og protein. Chrommangel kan give irritabilitet, infektioner, hjertelidelser og for meget kolesterol i blodet.

Æg, lever, ost, kød, fisk, mælk, linser, spinat og bønner er gode chromkilder.

Anbefalet daglig tilførsel for personer under 10 år: 20 mg
Anbefalet daglig tilførsel for personer over 10 år:   50 mg

Kobber
En række enzymer i kroppen er afhængig af kobber. Kobbermangel kan føre til blodmangel, knoglesygdomme, forstyrrelser af nervefunktion, hårtab og åndedrætsbesvær. 

Nødder, rosiner, skaldyr, bønner og linser er gode kobberkilder.

Anbefalet daglig tilførsel for personer under 10 år: 0,4 mg
Anbefalet daglig tilførsel for personer over 10 år:    2 mg

-


Cookiesinformation