Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Yams

Yams hører til familien Dioscoreaceae. De forekommer naturligt voksende i det meste af den tropiske verden, og de forskellige arter af yams kan føre deres oprindelse tilbage til enten Asien, Afrika eller Caribien. Egentlig yamsdyrkning har fundet sted i Afrika og Asien i mere end 5000 år, og før den tid var indsamling af vilde yams almindelig.

Yams spiller en vigtig rolle som basisnæringsmiddel, på linje med maniok, batat og taro, i mange tropiske lande.

Selve yamsplanten er flerårig, men dyrkes landbrugsmæssigt som en etårig afgrøde. Som udsæd anvendes små knolde eller knoldstykker. Det er nødvendigt at opbinde planten, som er klatrende og kan blive 20-30 m. lang. Yamsknolde er underjordiske organer, som dannes på udløbere. De fleste yamsarter giver få, men meget store knolde, der ofte vejer 5-10 kg. pr. stk. De yamsknolde, der importeres, er betydeligt mindre og stammer fra yamsarter, der giver mange, men små knolde.

Yamsknoldene er uregelmæssige, næsten muldvarpeformede, mørkebrune knolde. Skrællen er barket og ofte med tynde trevler. Kødet er lyst og fast. Trods det noget særprægede ydre er smagen af yams meget neutral og på ingen måde fremmedartet.

Der hersker nogen forvirring omkring brugen af betegnelsen yams. I USA er det f.eks. normalt at betegne batater som yams, og i store dele af den engelsktalende verden betegnes de tørre rodknolde af taro som cocoyams. Dette sidste har så ført til, at tørre taro importeret fra bl.a. Brasilien forhandles som yams. De rigtige yams, også importeret fra Brasilien, kaldes cara, som er den brasilianske betegnelse for yams.

Betydning i kosten
Yams hører til blandt de mere energirige grønsager.

Typiske fejl
Bløde pletter, mekaniske beskadigelser, sår og misfarvninger.

Opbevaring og holdbarhed
Yams opbevares bedst ved 16°C og 60-70 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i ca. 4 måneder.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Dioscorea sp.


Cookiesinformation