Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Vårsalat

Vårsalat hører til baldrianfamilien (Valerianaceae) og er således ikke i familie med de almindeligste salattyper, som alle tilhører kurvblomstfamilien. Vårsalat kaldes også for feldsalat, baldriansalat og rapunzelsalat.

Vårsalat findes vildtvoksende i Vesteuropa, Nordafrika og Vestasien. Den er vinterhårdfør i Danmark. Dyrkning af vårsalat i Danmark er omtalt allerede fra 1700-tallet, men er siden gledet i baggrunden til fordel for andre salattyper. Størst betydning har vårsalaten i Tyskland, hvor den især i vintermånederne er populær.

Vårsalat er en langdagsplante, der danner blomst under langdagsforhold. Dette kan dog forhindres ved at dyrke planten ved temperaturer over 10-13°C.

Det er rosetten med de aflange, ægformede blade, der udgør den spiselige del af planten. Den enkelte roset består af 5-10 blade og vejer 5-10 g. Bladene er små og lidt kødfulde og med en mørk grøn farve. Vårsalat er mere stærk i smagen end alm. salat.

Betydning i kosten
Vårsalat hører til blandt de lavenergiholdige grønsager. Vårsalat er rig på A- og C-vitamin og har desuden et væsentligt indhold af mineralet jern.

Typiske fejl
Insektgnav, udtørring, mekaniske beskadigelser og forurening med jord.

Opbevaring og holdbarhed
Vårsalat opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor det kan holde sig i ca. 3 uger.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Valerianella locusta


Cookiesinformation