Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Paksoi

Paksoi

Paksoi tilhører korsblomstfamilien (Crusiferae). Der findes flere stavemåder for paksoi, bl.a. pakchoy eller pai tsai. Endnu er der ikke noget dansk navn.

Paksoi er, som navnet lader formode, af asiatisk oprindelse. I Kina og Japan har denne plante været dyrket i mange år, men det er først i begyndelsen af 1980’erne, europæerne og specielt hollænderne har fattet interesse for den.

I udseende minder paksoi en del om bladbede. Bladet er grønt-mørkegrønt, og midterribberne og bladstilk er opsvulmede, kødfulde og hvide, hvilket giver planten et meget dekorativt udseende. Smagsmæssigt minder den meget om kinakål, som den også er nært beslægtet med.

Paksoi er en relativt sart plante, som kræver læ og gode dyrkningsforhold og egner sig bedst til dyrkning i væksthus. Mere robuste sorter, som vil være anvendelige til frilandsdyrkning, er dog på vej.

Typiske fejl
Råd og udtørring.

Opbevaring og holdbarhed
Paksoi opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor den kan holde sig i 30-40 dage. Ved 20°C og 60 % relativ fugtighed kan den holde sig 2-3 dage.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Brassica chinensis


Cookiesinformation