Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Karella

Karella kaldes også bitter agurk eller balsamagurk. Karella hører til græskarfamilien (Curcurbitaceae) og dyrkes udbredt i Indien og Sydøstasien. Dens hjemsted kendes ikke med bestemthed, men det har været i ”den gamle verden”. Karella blev bragt til Brasilien med slaveskibene og findes nu overalt i hele den tropiske del af verden.

Karella er en etårig klatreplante, som bliver ca. 5 m. lang. Stænglen er femkantet og kraftigt furet. Frugten er krum og ribbet. Hele overfladen er fyldt med vortelignende udvækster. Indeni findes utallige frø, som er brunlige og knudrede. Den modne karella er orange, kødet er rødt.

Der findes typer af karella, som er på størrelse med alm. agurker, mens andre ikke er større end drueagurker.

Opbevaring og holdbarhed
Karella opbevares bedst ved 8-10°C og 95-100 % relativ fugtighed.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Momordica charantia


Cookiesinformation