Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Bladbede

Bladbede

Bladbede kendes også under navnet sølvbede og hører sammen med rødbede og sukkerroe til salturtfamilien (Chenopodiaceae).

Bladbede antages at stamme fra den vildtvoksende strandbede og har været kendt som dyrket i mindst 7000 år i Persien og Middelhavslandene.

Det er en toårig plante og danner i det første vækstår en roset af blade, som indeholder næring til brug for det blomstrende skud, som først kommer frem det næste år.

Den erhvervsmæssige betydning i Danmark er meget ringe, men bladbede dyrkes en del i de private haver.


Betydning i kosten
Bladbede hører til de moderat energiholdige grøntsager. Bladbede indeholder oxalsyre.

Typiske fejl
Udtørring, træethed i stilkene, insektangreb.

Opbevaring og holdbarhed
Bladbede opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, men den kan kun holde sig i et par dage.*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Beta vulgaris var. vulgaris






Cookiesinformation