Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Salvie

Salvie

Salvie er en flerårig plante, der hører til læbeblomstfamilien (Labiatae).

Det er plantens unge, grålige, nubrede blade, der benyttes som krydderurt.

Salvie har en let bitter, krydret og meget dominerende smag og skal bruges med måde.

Den anvendes til ål, farsretter, pølser, fyld til fjerkræ og til kryddereddike.

Salvie kan bruges sammen med mange andre krydderurter; persille, mynte, merian, oregano og basilikum. Til fed fisk anvendes den ofte sammen med timian og til flæsk sammen med rosmarin.

Salviebladene koges med retten.

Betydning i kosten
Krydderurter er rige på C-vitamin og mineraler, men har ingen særlig betydning, fordi de anvendes i små mængder.

Typiske fejl
Udtørrede rødder og visne blade.

Opbevaring og holdbarhed
Krydderurter i potter opbevares bedst ved 10°C og 85-95 % relativ fugtighed. Afskårne krydderurter opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed.
*saeson*

Konserveringsformer

Tørring
Salvieblade spredes ud på risten i ovnen og tørres ved 35-40°C i ovnen. De skal opbevares i et glas eller en dåse med tætsluttende låg.

Dybfrysning
Salvieblade samles i passende portionen og emballeres før nedfrysning.

Kilder
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Salvia officinalis






Cookiesinformation