Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Esdragon

Esdragon

Esdragon hører til kurvblomstfamilien (Compositae), og der findes to typer, den russiske og den franske. Den russiske er grov i bladene og ikke så fin i smagen som den franske. Til gengæld er den russiske estragon mere hårdfør og lettere at dyrke end den franske. Begge er flerårige planter.

Det er bladene fra de unge skud, der anvendes, og disse har det højeste indhold af aromastoffer, lige før planten blomstrer.

Skal man lave kryddereddike med estragon, lader man af dekorative hensyn bladene blive på stilkene, men skal man bruge den hakket i en ret, er det klogt at kassere stilkene, da de har en meget skarp smag.

Betydning i kosten
Krydderurter er rige på C-vitamin og mineraler, men har ingen særlig betydning, fordi de anvendes i små mængder.

Typiske fejl
Udtørrede rødder og visne blade.

Opbevaring og holdbarhed
Krydderurter i potter opbevares bedst ved 10°C og 85-95 % relativ fugtighed. Afskårne krydderurter opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed.
*saeson*

Konserveringsformer

Dybfrysning
Man fryser blot de hele esdragonstilke , da det er meget let at smuldre de frosne blade af stænglerne

Esdragoneddike
Fyld en flaske med topskud og hæld rød- eller hvidvinseddike over og lad eddiken trække i mindst en måned.

Kilder

Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Artemisia dracunculus






Cookiesinformation