Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Citronmelisse

Citronmelisse

Citronmelisse hører til læbeblomstfamilien (Labiatae) og kaldes også hjertensfryd. Den er flerårig og kendes på bladene, der udsender en duft af citron, når man gnider på dem. Det er også bladene, der benyttes i madlavning, hvor de bidrager med en frisk karakteristisk citronsmag. Bedst er de sprøde lysegrønne blade.

Citronmelisse kan anvendes alle vegne, hvor man ønsker citronsmag, f.eks. i salater, sammen med frugt eller i drinks, i supper, sovse og til fisk.

Bladene har ikke en dominerende kraftig smag og skal derfor ikke koge med, men tilsættes lige før servering. Et drys af friske citronmelisse-blade kan samtidig tjene dekorative formål.

Citronmelisse er velegnet til urtete. De friske blade skal trække i ca. 10 min.

Betydning i kosten
Krydderurter er rige på C-vitamin og mineraler, men har ingen særlig betydning, fordi de anvendes i små mængder.

Typiske fejl
Udtørrede rødder og visne blade.

Opbevaring og holdbarhed
Krydderurter i potter opbevares bedst ved 10°C og 85-95 % relativ fugtighed. Afskårne krydderurter opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed.
*saeson*

Konserveringsformer

Tørring
Citronmelisse kan tørres i ovnen ved 40 - 50 °C eller hænges i buketter et ventileret sted.

Dybfrysning
Citronmelissen skylles, hakkes og indfryses i en  isterningebakke. Når terningerne er frosne lægges i en plastpose. 

Citronmelisseeddike
En bredhalset flaske fyldes med friske nye skud og dækkes med hvidvinseddike. Eddiken skal 3-4 uger.

Kilder

Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Melissa officinalis






Cookiesinformation