Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Kantareller

Historie/beskrivelse.
Kantarel er en almindeligt forekommende svamp i skovområder i Europa. Den har et tragtformet frugtlegeme, der på undersiden har langsgående lameller, hvor imellem sporerne dannes.

På den unge svamp er hatten hvælvet, og kanten er oprullet. Senere vokser svampen sig tragtformet, hatkanten rulles ud og ender med en let nedadbøjet kant.

Kantarellen er let genkendelig på sin tragtformede lidt uensartede hat. Den er kraftigere i smagen end champignon og østershat.

Friske kantareller er stærkt æggegule i farven. De sælges også tørrede, så er de helt mørke.

Typiske fejl
Misfarvning, tryk og mekanisk beskadigelse.

Opbevaring og holdbarhed
Kantareller opbevares bedst ved 0-1°C og 85-90 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i ca. 2 uger.
*saeson*

Konserveringsformer.

Tørring
De rensede kantareller tørres i ovnen 4-6 timer ved 50°C, og opbevares i dåser eller glas. Når de skal bruges, udblødes de først i vand et par timer
Kantarellerne kan også tørres ved at trækkes på en snor og hæges et lunt sted.

Dybfrysning
Svampene børstes fri for jord og snavs, de kan evt. skylles i koldt vand og skæres i mindre stykker. De ristes i smør og fryses ned.

Kilder
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

 

Cantharellus sp.






Cookiesinformation