Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Rosenkål

Rosenkål

Som alle kåltyper hører rosenkål til de korsblomstrendes familie (Crusiferae). Oprindelsen er ikke kendt, men det menes, at den er opstået i Belgien ved forædling omkring år 1500. Herfra bredte den sig til Holland, Frankrig og England, men i lang tid var anvendelsen af rosenkål kun af ringe omfang. Først i 1800-tallet vandt dyrkningen af rosenkål for alvor frem. I 1800-tallet blev rosenkål introduceret i USA uden særlig succes. Først efter 2. verdenskrig, hvor dybfrost industrien voksede frem, vandt dyrkningen frem. I dag sælges ca. 70% af alle rosenkål i USA som dybfrost.

I Danmark har rosenkål i mange år været en almindelig afgrøde, men den store udbredelse har den aldrig fået. Muligvis skyldes dette dens lidt skarpe og meget kålagtige smag.

Rosenkål er en toårig plante. Det første år vokser en meterhøj, lodret stængel frem. Ved hvert blad bærer stænglen en sideknop, som rummer plantens opsparede næring. Disse knopper, som er det, man kalder rosenkål, bliver efterhånden ca. 3 cm i diameter, hvorefter de høstes, enten ved manuel plukning eller ved afskæring på maskine.

Opbygningen af rosenkål er fuldstændig som andre hovedkål, blot i miniature.

Betydning i kosten
Rosenkål hører til de energirige grønsager. Rosenkål har et stort indhold af vitaminerne C og K samt kostfibre.
*lmtabel*

Typiske fejl
Fryseskader (brune bladrande, indvendig brunfarvning), råd, skimmel, løse hoveder, plettede eller gule blade, uren skæreflade, insektangreb og udtørring.

Opbevaring og holdbarhed
Den ideelle opbevaring for rosenkål er ved –1-0 °C og 95-100 % relativ luftfugtighed. Holdbarheden er 14 dage ved 0°C og 5 dage ved 4°C.
*saeson*

Konserveringsformer

Dybfrysning
Rosenkålen gøres i stand og blancheres i 5 min og nedfryses. Ved optøning koges kålen i 7-8 min.

Kilder

Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Brassica oleracea var. gemmifera


Cookiesinformation