Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Kumquat

Kumquats er små citrusfrugter og tilhører dermed rudefamilien (Rutaceae). Den stammer fra Kina, hvor den stadig findes vildtvoksende. Herfra har den bredt sig til især Japan, men også til Middelhavsområdet og Brasilien. Planten har derudover vundet indpas i bl.a. USA som potteplante, på grund af sin dekorative vækst og størrelse.

Kumquat er et lille træ.

Kumquats er krydset med mange citrusarter for at opnå miniaturefrugter.

Kumquatfrugten er på størrelse med valnødder. Den orangefarvede skal er kraftig og omgiver frugtkødet, der indeholder en del små kerner. Frugtkødet er ligesom i andre citrusfrugter inddelt i både. Kumquats kaldes også dværgpomerans eller dværgcitron på grund af deres krydrede og syrlige smag. Kumquats spises med skal.

Der findes to forskellige sorter af kumquats; en rund (Fortunella margarita) og en oval (Fortunella japonica).

Betydning i kosten
Kumquats hører til de mere energiholdige frugter og indeholder en vis mængde C-vitamin.

Opbevaring og holdbarhed
Den ideelle opbevaring for kumquats er ved 10°C og 90 % relativ fugtighed, hvor den kan holde sig i ca. 4 uger.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Fortunella margarita, Fortunella japonica






Cookiesinformation