Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Blåbær

Blåbær

Blåbær hører til bøllefamilien (Vacciniaceae). Der findes flere arter af blåbær; den storfrugtede blåbær, også kaldet amerikansk eller højbusket blåbær, Vaccinium corymbosum, og den her i landet vildtvoksende blåbær Vaccinium myrtillus. Bærstørrelsen for de storfrugtede amerikanske blåbær er væsentlig større end for de vilde blåbær. Desuden sidder bærrene i klaser hos de storfrugtede, hvilket gør plukningen betydelig lettere. Selve busken er også større hos de storfrugtede, op til 1,5 m. mod 30-40 cm. for de vildtvoksende.

Blåbær er en flerårig kultur, og der går normalt 3-4 år fra plantning, før der opnås rimelige udbytter. Til gengæld kam man så høste på dem i 50-75 år.


Betydning i kosten
Blåbær hører til blandt de energirige frugter. De indeholder en betydelig mængde C-vitamin.
*lmtabel*
Typiske fejl
Råd, skimmel, udtørring og mekanisk bekadigelse.

Opbevaring og holdbarhed
Blåbær opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed.
*saeson*

Konserveringsformer

Tørring

Blåbær kan tørres i ovnen. Forinden blancheres de i få minutter, så skallen brister.

Dybfrysning

Bærrene kan fryses, som de er, eller enten drysses med sukker eller lægges i lage.
Til 1 kg blåbær drysses lagvis med ca. 200 g sukker direkte i fryseemballagen
Til 1 kg bær koges en lage af  ½ liter vand og 300 g sukker, der hældes over bærrene i fryseemballagen. Bærrene skal lige netop være dækkede

Syltning
1 kg blåbær
1 dl vand
ca. 600 g sukker
1 tsk. konserveringsmiddel

Skyld bærrene og kog dem med vandet ved svag varme i nogle få minutter. Rør forsigtigt så de øverste bær kommer nederst og omvendt.
Drys sukkeret i og bring grydens indhold til kogepunktet. Tag gryden af blusset, lad den køle af 15 minutter og kog atter op. Tag gryden af blusset, skum og tilsæt konserveringsmiddel. Hæld syltetøjet i glas og sæt et tætsluttende låg på.

Marmelade
1 kg blåbær
2 dl vand
600-750 g sukker
Evt. 1 brev geleringsmiddel

Blåbærrene koges ved svag varme i vandet til de er møre ca. 10 min. Drys sukkeret i og forsæt kogningen yderligere 10 min. Hvis man ønsker en stiv marmelade, tilsættes et brev geleringsmiddel. Skum marmeladen og hæld den i glas der lukkes med et tætsluttende låg.

Kryddersnaps
En bredhalset flaske fyldes med fuldmodne blåbær. Bærrene overhældes med Brøndum eller fortyndet finsprit til 40 %. Lad snapsen trække i 3-4 måneder, hvorefter bærrene sis fra. Snapsen er et koncentrat og skal fortyndes

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Vaccinium myrtillus, Vaccinium corymbosum


Cookiesinformation