Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Gurkemeje

Gurkemeje eller kurkuma, som den også kaldes, hører til ingefærfamilien (Zingiberaceae) og stammer fra Sydøstasien, hvor den har været dyrket i meget lang tid. Nu dyrkes gurkemeje overalt i Asien og Afrika, men med det tropiske Sydøstasien som vigtigste dyrkningsområde.

Gurkemeje bliver ca. 1 m. høj og har en rod med en mængde underjordiske stængler. Hovedstænglerne er tykke og kødfulde. Kødet er stærkt gul-orange eller i nogle tilfælde rød-orange og har en aromatisk duft. Overfladen er brun og hård.

Gurkemeje sælges i Danmark mest som krydderi, tørret og pulveriseret.
Frisk gurkemeje kan bl.a. anvendes som krydderi til risretter, hvor risene får en flot gul farve.

Opbevaring og holdbarhed
Frisk gurkemeje opbevares bedst ved 10-12°C og 75-80 % relativ fugtighed.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Curcuma longa


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik