Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Chilipeber

Chilipeber hører til natskyggefamilien (Solanaceae) og kendes også under navnet cayennepeber. Den stammer fra Sydamerika, hvorfra den af de opdagelsesrejsende er blevet bragt til Europa og videre ud til de øvrige verdensdele. Chilipeber er af samme familie som sød peberfrugt, men det op til 30 gange højere indhold af stoffet capsaicin i chilipeber som i sød peberfrugt gør, at de to produkter har meget forskellig udbredelse. I Europa er det især sød peber, der er kendt, hvorimod de stærkere chilipeber hovedsagelig dyrkes i Asien og Afrika.

Chilipeber er en enårig urt. Frugten er normalt spidsformet og kan være af varierende længde, farve og styrke. I umoden stand er alle chilityper grønne, men ved modning skifter nogle farve til rød eller rød-gul. Ligesom de andre capsicum-arter indeholder alle chilityperne capsaicin i frø og skillevægge. Det er det stof, der giver den karakteristiske stærke smag af peberfrugt. Ikke alle typer af chilipeber indeholder lige meget capsaicin, og der er derfor stor forskel på, hvor brændende smagen er. De mindste typer er de stærkeste.

Betydning i kosten
Både rød og grøn chili har et højt indhold af C-vitamin, og de røde chilipeber indeholder også meget A-vitamin. Da chili hovedsageligt anvendes som krydderi, har de normalt ingen ernæringsmæssig betydning.
*lmtabel*
Typiske fejl
Udtørring, beskadigelser og rådangreb.

Opbevaring og holdbarhed
Chilipeber opbevares bedst ved 8-10°C og 90-95 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i 1-3 uger.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Capsicum sp.






Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik