Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Ananas

Ananas er en agavelignende tropisk plante, som stammer fra Brasilien, hvor de vilde former stadig findes. Som kulturplante var den udbredt over store dele af Syd- og Mellemamerika, da europæerne kom til Amerika. Senere spredtes kulturen til andre verdensdele, og i dag dyrkes ananas overalt i de tropiske egne. Også i Europa har dyrkning været forsøgt. Selv i Danmark har der, på nogle herregårde og i Rosenborg Slotshave, været dyrkning af ananas i væksthus.

Ananasplanten er enkimbladet og består af stive, tornede, sivagtige blade, ca. 1 m lange, som vokser i roset. Blomsten skyder op fra rosettens midte med en kort, men kraftig stængel. Herpå dannes frugten, som består af en kødfuld, koglelignende samlefrugt. Stilken er vokset igennem frugten og afsluttes med en lille bladroset, hvorved ananassen får det udseende vi kender.

Når ananas høstes, hugges hele den ét-årige plante om, og nye stiklinger plantes i stedet.

Betydning i kosten
Ananas hører til de moderat energiholdige frugter. Ananas har et stort indhold af C-vitamin og af mineralerne mangan og kalium.
*lmtabel*
Typiske fejl
Råd, køleskader, vissen top og indre fejl (brunfarvning, hårde stykker i frugtkødet).

Opbevaring og holdbarhed
Den ideelle opbevaring for ananas er ved 8-10°C og 90-95 % relativ luftfugtighed, hvor holdbarheden er 5-7 dage. Holdbarheden er ca. 3 dage ved 20°C og 60% relativ luftfugtighed.

Umodne ananas får let køleskader ved opbevaring under 10°C. Skaden viser sig som manglende evne til modning, brunt eller mat skind, vandet frugtkød, kronen visner eller pilles nemt af, grønne pletter og manglende evne til at udvikle smag og aroma.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Ananas comosus L.






Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik