Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Paranødder

Paranødden, eller Brasiliansk nød, som den også kaldes, hører til familien Lecythidaceae. Den stammer fra urskovene i Brasilien omkring de store floder Amazonas, Orinoko m.fl. Der sker ingen egentlig dyrkning af paranødden, men man indsamler nødderne på deres voksesteder i naturen. Nødden er opkaldt efter byen Para i Amazoneflodens munding.

Paranøddetræerne er høje, 30-40 m. og vokser langs bredderne af floderne. Træerne har omkring foden en mængde kraftige støtterødder. Bladene er store, 60 cm. lange og ovale.

Botanisk set er paranødden ingen nød, men en kapselfrugt. Den modne kapsel er kugleformet og lukket i toppen med et låg. Kapslen vejer ca. 3 kg. og indeholder ca. 25 paranødder, som sidder så tæt i kapslen, at den hårde skal omkring hver kerne har taget form af nødderne ved siden af.

I kernen sidder et lillebitte kim, som man ikke lægger mærke til, og en meget stor, fedtholdig, frøhvide.

Paranødder har en hård, ru, gråbrun og trekantet skal. Den gullige, aflange nød er omgivet af en tynd hinde.

Betydning i kosten
Paranødder er meget fedtholdige og energirige.
*lmtabel*

Opbevaring og holdbarhed
Paranødder opbevares bedst ved –3-0°C og 65-75 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i ca. 12 måneder.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding. Bertholletia excelsa


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik