Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Tomat

Tomat

Tomatplanten hører til natskyggefamilien (Solanaceae) ligesom kartofler, auberginer og peber. Den stammer, ligesom kartoflen, fra Sydamerika, Peru og Chile, men som kulturplante menes den først anvendt i Mexico. Herfra bragte spanierne den til Europa, hvor den hurtigt blev almindelig i Italien og England. I Mellem- og Nordeuropa ansås den i mange år for at være giftig, og først omkring begyndelsen af dette århundrede slog den an i resten af Europa. I Danmark blev den først almindelig efter 1. verdenskrig. Nu dyrkes tomater over det meste af verden, og verdenshandlen med tomater, både friske frugter, tomatkonserves og tomatkoncentrat, er meget betydelig.

Ved de oprindelige tomater bestod frugterne kun af et frøkammer, mens de sorter, der anvendes i dag, er flerkamrede, op til 5 kamre.

Der kendes mange forskellige typer af tomater. De mest anvendte i Danmark er de næsten kuglerunde, middelstore tomater, men også små kirsebærtomater og store, aflange bøftomater findes på markedet.

Betydning i kosten
Tomater hører til de energifattige grønsager. Tomater har væsentlig betydning for forsyningen med C-vitamin og desuden betydning for forsyningen med K-vitamin. Pga. af det store forbrug af tomater har tomater desuden en vis betydning for forsyningen med vitamin A og E, kostfibre og mineralet kalium.
*lmtabel*

Typiske fejl
Køleskader (bløde, indsunkne pletter, ofte glaserede), uensartet farve, skimmelangreb ved stilkenden, stødpletter og sprækker.

Opbevaring og holdbarhed
Tomater opbevares bedst ved 11-14 °C og 75-80 % relativ fugtighed. Her vil de have en holdbarhed på 10-14 dage afhængig af sort og modenhed.*saeson*

Konserveringsformer

Dybfrysning
Tomaterne skoldes, flås og skæres i kvarte og kan fryses uden blanchering.
Tomaterne kan også laves til puré og fryses portionsvis eller i isterningebakker. Når puréklumperne er frosset slås de ud af isterningebakken og lægges over i frostposter.
Puréen fremstilles ved at koge 1 kg fuldmodne tomater med 1 dl vand, 1 tsk. salt og friskkværnet peber. Mens tomaterne endnu er varme, presses de gennem en si eller blendes. Puréen koges herefter til konsistensen er jævn. 

Syltning af grønne tomater.
1 kg umodne små tomater
½ liter vand
½ liter husholdningseddike
Syltelage af:
2 dl af den første lage
750 g sukker
1 stang vanilje eller 1 tsk. nelliker
1 tsk. konserveringsmiddel

Tomaterne skylles, prikkes med en gaffel og lægges i eddiken natten over. Tag 2 dl af eddiken og kog den med sukker og krydderier. Tomaterne koges i lagen 7-8 min og lægges over i et glas, mens lagen koges ind, skummes, konserveringsmidlet tilsættes og hældes over lagen.

Syltning af modne tomater
1 kg små, ensartede røde tomater
500g sukker
1 ½ dl husholdningseddike
1 ½ dl vand
1 stang vanilje
1 tsk. konserveringsmiddel

Tomaterne skylles og koges 3-4 min. i en lage af eddike, sukker og vand. Tomaterne lægges i et glas, mens lagen koges ind, skummes, konserveringsmidlet tilsættes og hældes over lagen.

Henkogning
1 kg fuldmodne tomater
1 dl vand
1 tsk. salt
Friskkværnet peber

Flåede tomater pakkes tæt i et henkogningsglas og lagen hældes over. Første gang henkoges der i 35 min. ved 100°C, anden gang i 30 min.

Kilder

Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Lycopersicon lycopersicum L.






Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik