Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Kokosnødder

Kokospalmen hører til palmefamilien (Arecaceae) og fandtes allerede før opdagelsen af Amerika overalt i de tropiske områder i Asien og Polynesien og langs med Sydamerikas stillehavskyst. Det er derfor usikkert, hvor kokospalmen stammer fra. Man mener dog, at den stammer fra Polynesien, og at havstrømme har ført spiredygtige nødder til Sydamerika. Nu dyrkes den overalt langs kysterne i de tropiske områder. Den tåler ret høj saltkoncentration, men ikke skygge.

Palmen bliver ca. 30 m. høj og bærer en stor vifteformet krone af kraftige, 5 m. lange blade. Stammen er tynd, kun ca. 25 cm. tyk. Den holdes fast af et kolossalt rodnet, som består af flere tusinde kraftige rødder, som strækker sig ca. 5 m. ud fra stammen.

Frugten er en étfrøet stenfrugt, der vejer op til 2½ kg. Yderst sidder skrællen, som er grøn og læderagtig. Derunder sidder frugtkødet, som er et tykt fibrøst lag. Inderst sidder stenen, som er den del, vi kalder kokosnødden. I stenens skal sidder 3 spirehuller, og inden for dem sidder kokosnøddens kim. Kokosnødden er en hård brun sten. Den rummer den faste frøhvide og inderst et hulrum med en kulsyreholdig væske, kokosmælken.

Man kan høre om en kokosnød indeholder mælk, ved at ryste den. En nød uden mælk kan være ret tør i frøhviden. Kokosnødden deles med en sav eller en hammer. Det bedste er at skære toppen af med en sav og så hælde mælken ud, inden man deler frøhviden yderligere. Frøhviden kan spises som frisk frugt, og mælken kan drikkes direkte fra kokosnødden. Begge dele kan også anvendes i varme retter.

Kokospalmen bruges til utallige formål, idet såvel træ, fibre, frugt og saft er vigtige for producenterne af kokos.

Betydning i kosten
Energiindholdet i kokosnød er lavere end i de fleste nødder, men den er dog stadig meget fedtholdig.
*lmtabel*

Typiske fejl
Revner i skallen eller beskadigelse af de 3 spirehuller.

Opbevaring og holdbarhed
Kokosnødder opbevares bedst ved 0°C og 80-85 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i 1-2 måneder.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Cocos nucifera


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik