Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Jordnødder

Jordnødder hører til bælgplantefamilien (Leguminoceae). De stammer fra den østlige del af Sydamerika, i området omkring Paraguay. Efter opdagelsen af Amerika blev jordnødden ført med handelsskibene til Vestafrika. Spanierne førte jordnødden til Philippinerne, og i begyndelsen af det 18. århundrede blev den indført i Indien og Kina og nogenlunde samtidig i USA. Planten dyrkes nu i alle tropiske og subtropiske områder. Indien og Kina er de største producenter.

Jordnøddeplanten er en etårig urt med en ca. 30 cm. lang pælerod. De gule blomster er selvbestøvende. Efter bestøvningen vokser den nederste del af frugtknuden stærkt i længden, og i spidsen af frugten dannes en spids knob, som borer frugten ca. 8 cm. ned i jorden. Her udvikles frugten, som er en bælg med op til 6 frø. Bælgen er svagt indsnøret mellem hvert frø.

Jordnøddens bælg er beige-gul. Den indeholder normalt en eller to kerner. Bælgen er skør og let at pille i stykker. Nødderne er omgivet af en tynd brun hinde. Denne kan være en smule bitter, men er let at fjerne. Selve nødden er let at flække i to dele.

Jordnødder spises ofte ristede og saltede (peanuts) eller som jordnøddesmør (peanutbutter).

Betydning i kosten
Jordnødder er som andre nødder meget fedtholdige og dermed også meget energirige.
*lmtabel*

Typiske fejl
Indtørring, misfarvning, skimmel og insektangreb.

Opbevaring og holdbarhed
Jordnødder opbevares bedst ved –3-0°C og 65-75 % relativ fugtighed, hvor holdbarheden er ca. 12 måneder.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Arachis hypogaea






Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik