Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Hasselnødder

Hasselnødder

Hasselnødder hører til familien Corilaceae. De stammer fra Sydeuropa og Lilleasien, hvor den største dyrkning stadig foregår. Hasselbusken er kendt overalt i Europa og de øvrige verdensdele, men den dyrkes kun meget lidt uden for Europa og Lilleasien. Tyrkiet er den største producent.

Hasselbusken bliver ca. 3 m. høj. Bladform og farve varierer stærkt fra sort til sort. Blomstringen sker, før bladene kommer frem. Hanblomsterne danner rakler, mens hunblomsterne sidder i grupper på 2 eller 3. Frugten sidder i en hase, som næsten omslutter nødden. Nødden består af en kraftig skal, hvori der sidder en fedtholdig kim, omgivet af to kimblade, som udgør den nøddekerne, vi kender.

De runde, brune hasselnødder er de mest kendte i Danmark. De sælges både med og uden skal. Skallen er glat og hård og skal knækkes. Nøddekernen er lys, svag gullig og omgivet af en brun hinde.


Betydning i kosten
Hasselnødder hører til blandt de mest energirige frugter på grund af deres fedtindhold. De indeholder en del B-vitaminer og mineralet jern.
*lmtabel*

Typiske fejl
Indtørring, misfarvning, skimmel og insektangreb.

Opbevaring og holdbarhed
Hasselnødder opbevares bedst ved –3-0°C og 65-75 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i ca. 12 måneder.
*saeson*

Konserveringsformer
Hasselnødderne er modne, når de er brune og let løsner sig fra haserne.

Tørring
Hasselnødder med haser på kan hældes i et net eller i nylonstrømpe og hænges enten i et køligt, velventileret rum eller fx udendørs under taghænget. Husk at ryste nettet ind i mellem, for at undgå mug.
Nødderne må ikke opbevares særligt længe ved stuetemperatur, hvor luften er tør. Dette vil medføre, at kernerne skrumper ind.

Dybfrysning
Nødderne knækkes, og kernerne lægges enkeltvis på en bakke og stilles i fryseren. Når kernerne er frosne hældes de over i en pose og lægges tilbage i fryseren.

Kilder
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Corylus maxima


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik