|
Leksikon Hasselnødder
Hasselnødder hører til familien Corilaceae. De stammer fra Sydeuropa og Lilleasien, hvor den største dyrkning stadig foregår. Hasselbusken er kendt overalt i Europa og de øvrige verdensdele, men den dyrkes kun meget lidt uden for Europa og Lilleasien. Tyrkiet er den største producent.
Hasselbusken bliver ca. 3 m. høj. Bladform og farve varierer stærkt fra sort til sort. Blomstringen sker, før bladene kommer frem. Hanblomsterne danner rakler, mens hunblomsterne sidder i grupper på 2 eller 3. Frugten sidder i en hase, som næsten omslutter nødden. Nødden består af en kraftig skal, hvori der sidder en fedtholdig kim, omgivet af to kimblade, som udgør den nøddekerne, vi kender.
De runde, brune hasselnødder er de mest kendte i Danmark. De sælges både med og uden skal. Skallen er glat og hård og skal knækkes. Nøddekernen er lys, svag gullig og omgivet af en brun hinde.
Betydning i kosten Hasselnødder hører til blandt de mest energirige frugter på grund af deres fedtindhold. De indeholder en del B-vitaminer og mineralet jern. *lmtabel* Typiske fejl Indtørring, misfarvning, skimmel og insektangreb.
Opbevaring og holdbarhed Hasselnødder opbevares bedst ved –3-0°C og 65-75 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i ca. 12 måneder. *saeson* Konserveringsformer Hasselnødderne er modne, når de er brune og let løsner sig fra haserne.
Tørring Hasselnødder med haser på kan hældes i et net eller i nylonstrømpe og hænges enten i et køligt, velventileret rum eller fx udendørs under taghænget. Husk at ryste nettet ind i mellem, for at undgå mug. Nødderne må ikke opbevares særligt længe ved stuetemperatur, hvor luften er tør. Dette vil medføre, at kernerne skrumper ind. Dybfrysning Nødderne knækkes, og kernerne lægges enkeltvis på en bakke og stilles i fryseren. Når kernerne er frosne hældes de over i en pose og lægges tilbage i fryseren. Kilder Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding. Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981. Corylus maxima
|