Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Cashewnødder

Cashewnødder hører til sumakfamilien (Anarcardiaceae). Cashew planten stammer fra Vestindien, men dyrkes som frugttræ overalt i troperne. Især er den almindelig som nytteplante i Sydøstasien og i Østafrika.

Planten er et op til 20 m. højt træ, som også kaldes Elefantlustræ. Efter blomstring svulmer frugtstilken op og danner det, der kaldes cashew-æblet. Den nyreformede nød sidder direkte på cashew-æblet, som ofte antages for at være den egentlige frugt. Cashewnødder indeholder ét frø. Skallen indeholder en kraftig hudirriterende olie. Derfor ristes nødderne normalt for at fjerne olien, inden kernerne tages ud.

Cashew-æblet er også spiseligt og har en smag omtrent som æbler. Også de kødfulde blade fra cashewplanten anvendes ofte i madlavningen.

Cashewnødder sælges altid uden skal. Nøddekernen er nyreformet og med en grålig hvid farve. Kernen består af to kimblade, der let falder fra hinanden. Smagen er neutral, måske en anelse bitter.

Betydning i kosten
Cashewnødder har et stort fedtindhold og er derfor meget energirige. Desuden indeholder de jern og B-vitaminer.
*lmtabel*
Opbevaring og holdbarhed
Cashewnødder opbevares bedst ved 7-8°C og 65-75 % relativ fugtighed, hvor holdbarheden er ca. 12 måneder.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Anarcardium occidentale


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik