Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Forårsløg

Forårsløg

Forårsløg hører til liljefamilien (Liliaceae). Navnet forårsløg er en direkte oversættelse af det engelske spring onion. I England betegnede det oprindeligt løg, der blev sået eller plantet i august-september, overvintrede på marken og høstedes det følgende forår som unge grønne løg. Betegnelsen forårsløg anvendes i dag noget bredere, idet den anvendes almindeligt for unge, grønne løg, uanset på hvilket tidspunkt af året de høstes.

De løgsorter, der i dag anvendes som forårsløg, har som regel kun en svag løgudvikling, danner en forholdsvis tyk hals og får ret stive blade.

Forårsløg har et tyndt hvidt skaft og en grøn top og ligner derfor små porrer, men kendes fra disse på de hule, runde blade.

De forårsløg, der sælges herhjemme, varierer meget i størrelse; længden fra 20-30 cm. og diameteren fra ½-3 cm. Det hvide skafts andel udgør fra 10-50 %. Forårsløg er saftige og sprøde og har en mild løgsmag.

Der er forvekslingsmulighed med en helt anden type løg, de såkaldte pibeløg, som også kaldes snitløg eller løgporrre. Denne løgtype udvikler ikke løg, men danner et skaft ligesom porre, men har i modsætning til porre runde, hule blade. I de unge stadier er det vanskeligt at kende forskel på de to løgtyper. Kendetegn er tværsnittet af bladene, der hos pibeløg er cirkelrunde, mens det hos forårsløg er fladt på den ene side. Senere i udviklingen vil forskellen i skaft- og løgdannelsen være den tydeligste forskel. Snitløg markedsføres ofte under navnet forårsløg.

Betydning i kosten
Forårsløg hører til blandt de moderat energiholdige grønsager. Indholdet af A- og C-vitamin er højere end i de ældre almindelige løg.
*lmtabel*

Typiske fejl
Udtørring, misfarvning af toppen, råd, groning og overstørrelse.

Opbevaring og holdbarhed
Forårsløg opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i 2-3 uger. Ved 20°C og 60 % relativ fugtighed er holdbarheden 2-3 dage.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Allium cepa


Cookiesinformation