Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Avocado

Avocado Avocado er frugten af avocadotræet, som hører til laurbærfamilien (Lauraceae). Avocadotræet er hjemmehørende i det nordlige Sydamerika, hvor det har været dyrket i meget lang tid. Avocado var bl.a. en yndet spise hos aztekerne, da spanierne kom til Amerika. Første gang den blev omtalt i Europa, var i 1519 i en spansk beskrivelse. Nu dyrkes den mange steder i tropiske og subtropiske områder med Mexico som den største producent. Også i Middelhavslandene, bl.a. i Israel og Spanien, dyrkes avocado.

Frugten har form som en pære og betegnes ofte avocadopære. Botanisk er frugten et bær med et lyst, grønligt frugtkød omkring et stort frø. Frøet, som ikke kan spises, kan veje op til 25 % af frugtens samlede vægt. Frugtkødet er meget fedtholdigt og har været brugt tidligere til sæbefabrikation. På den modne frugt er konsistensen af frugtkødet næsten som smør.

Der forekommer en række forskellige sorter af avocado, som har forskellig sæson. Avocado spises rå, naturel eller blandet med f.eks. rejer. Frugten skæres over, og frøet fjernes. Kødet misfarves hurtigt efter overskæringen. For at modvirke dette, kan der dryppes lidt citron over skærefladen.

Betydning i kosten
Avocado er blandt de mest energirige frugter og grøntsager. Dette skyldes især et stort indhold af umættede fedtsyrer. Avocadoer har et stort indhold af vitaminer, såvel B-vitaminer som vitaminerne C, D, E og K. Desuden mineralerne jern, kobber og kalium samt kostfibre.

*lmtabel*

Typiske fejl
Misfarvning af frugtkødet (køleskader), trykpletter, skimmel, misfarvning af overfladen og umodenhed (stenen slipper ikke).

Opbevaring og holdbarhed
Ideel opbevaring for avocado er ved 7-13°C og 85-90 % relativ luftfugtighed, afhængig af sort og oprindelsessted. Ved 7°C og 90 % relativ luftfugtighed kan de løse holde sig 2-4 uger og emballerede i 6-7 dage. Ved 20°C og 60 % relativ luftfugtighed kan de løse holde sig i 2-7 dage og emballerede i 2-5 dage.
Avocado får let køleskader, som viser sig som brunfarvning af frugtkødet. Hvis frugten ikke bliver blød, tyder det også på en køleskade. Avocado fra subtropiske områder (Israel, Sydafrika) har 7°C som laveste opbevaringstemperatur og avocado fra tropiske områder 13°C.
Avokado modner hurtigere hvis de opbevares sammen med æbler eller tomater.

*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding. Persea americana Mill.


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik