Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Rødbede

Rødbede

Rødbede hører til salturtfamilien (Chenopodiaceae). Man regner med at strandbeden er stamform for både rødbede, sukkeroe, bladbede o.a. Man har kendt dyrkning af beder i mere end 3000 år, men i starten var det kun blade og stængler, der blev anvendt. Først fra det 2. og 3. århundrede kendes til brug af rødder som levnedsmiddel. Rødbede er en relativ sen opfindelse. Den menes opstået i middelalderen. I Danmark er den i 1613 med på listen over frøindkøb til den kgl. urtehave ved Skanderborg slot. Omkring år 1800 er den almindeligt dyrket i bønderhaverne, og i hele 1800-tallet er rødbeden den eneste konserverede grønsag. Det siges, at ”de er lige så sunde som behagelige, især til fed gåsesteg”. I dårlige tider har ristede rødbeder været anvendt til kaffeerstatning.

Rødbeden er en toårig plante, der det første år danner en bladroset og en rod med oplagsnæring. Selve rødbeden består ikke alene af roden, men også af en del af den tilstødende stængel. Rødbeder findes i forskellige former, fra runde, cylinderformede til lange. De runde og cylinderformede går til friskvaremarkedet, mens de lange bruges af industrien.

Der er en betydelig dansk produktion af rødbeder, hvoraf langt den største del går til konservesindustrien.

Betydning i kosten
Rødbeder hører til blandt de moderat energiholdige grønsager. De har et stort indhold af vitaminerne C og folacin samt af mineralet kalium.
*lmtabel*

Typiske fejl
Ormeangreb (gruber), mekanisk beskadigelse, udtørring, løse ringe og træethed.

Opbevaring og holdbarhed
Rødbeder opbevares bedst ved 3-4°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i op til 6 måneder. Ved 20°C kan de holde sig ca. en uge.
*saeson*

Konserveringsformer

Syltning
1 kg rødbeder
Lage af:
½ liter eddike
200 g sukker
Ca. 3 cm peberrod skåret i skiver
1 spsk. konserveringsmiddel

Rødbederne vaskes, men der må ikke skæres i dem. De koges møre i let saltet vand, hvorefter de afkøles. Når de er helt kolde, skæres toppen og rodspidsen af, skrællet gnides af rødbederne , skæres i skiver og lægges lagvis i et glas med peberrodsskiverne.
En lage af sukker og eddike koges, skummes, tilsættes konserveringsmiddel og hældes over rødbederne. Glasset lukkes med et tætsluttende låg.

Kilder

Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Beta vulgaris var. conditiva


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik