Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Fennikel

Fennikel

Knoldfennikel tilhører skærmplantefamilien (Umbelliferae) og mødes også under navnet fennikel, sød fennikel og italiensk fennikel.

Fennikel har fra oldtiden været kendt som krydderplante i Vestasien og Middelhavsområdet, mens anvendelsen som grønsag er af langt senere dato.

Det er de opsvulmede bladbaser, som danner den karakteristiske knold med den specielle anisagtige smag. De fine fjersnitdelte blade kan anvendes som grønt drys, ligesom pæleroden faktisk også er spiselig.

I de Sydeuropæiske lande er knoldfennikel i dag en vigtig kultur med et stort forbrug, mens den i Danmark først i de sidste år er kommet i erhvervsmæssig dyrkning.


Betydning i kosten
Knoldfennikel hører til blandt de moderat energiholdige grønsager. Den er specielt rig på C-vitamin og karotin.
*lmtabel*

Typiske fejl
Udtørring, misfarvning, mekanisk beskadigelse, råd og begyndende stokløbning.

Opbevaring og holdbarhed
Knoldfennikel opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor den kan holde sig uemballerede i 2-4 uger. Ved 20°C og 60 % relativ fugtighed kan den holde sig i 2-3 dage. Emballering kan forhindre udtørring og dermed forlænge holdbarheden.
*saeson*

Konserveringsformer

Dybfrysning
Stænglerne kan skæres i småstykker og bruges som suppeurter. De sammenhængende bladskeder kan halveres eller skæres i kvarte  og de dildagtige blade fryses ned som krydderurter i små buketter.
Før nedfrysning skal stænglen blancheres i 3 min, bladskederne i 4 min. og buketterne med blade skal blot dyppes i kogende vand

Kilder

Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Foeniculum vulgare var. dulce


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik