Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Madpyramiden

Madpyramiden Madpyramiden blev udviklet af FDB (Forenede Danske Brugsforeninger, nu Coop Danmark) i 1974 efter svensk forbillede.

Grundtanken er, at man skal spise mindst fra toppen, meget fra midten og det hele fra bunden. Toppen er de proteinholdige og energirige produkter som rødt kød, fisk, fjerkræ og æg. Heraf skal der kun spises lidt, 100 gram dagligt er fint, hvilket svarer f.eks. til en hakkebøf. Midten er frugt og grøntsager, der har højt indhold af vand og kostfibre. Samtidig er vitamin- og mineralindholdet højt, og man får de vitaminer og mineraler, der ikke er nok af i bunden af madpyramiden. Bunden er grundstammen i madpyramiden. Produkterne herfra giver meget kulhydrat i form af stivelse og kostfibre og dækker ca. 2/3 af energibehovet.

Kilde 
Fødevareministeriet:Fødevareministeriets eksterne ugebrev, nr. 9, 25. Februar 2003.

Berlingske Tidende, 2. sektion, d. 24. aug. 2003


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik