Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Tidselolie

Tidselplanten kommer oprindeligt fra Egypten. Den dyrkes i dag som olieplante også i Asien og Centraleuropa. Tidselolie bliver udvundet af frøene fra tidselplanten. Disse har en linolsyreindhold på 75%, hvilket er det højeste kendte indhold af denne fedtsyre i en olie.
Koldpresset tidselolie har en stærk særpræget smag. Det meget høje indhold af flerumættede fedtsyrer gør den uegnet til varmt brug, og olien harsker let, hvis den bliver udsat for lys og ilt. Tidselolie er bedst egnet til kolde formål såsom dressinger.

Fedtsyrefordeling for tidselolie:
Mættede fedtsyrer: 9 gram pr. 100 gram = 9% af fedtsyrerne.
Enkeltumættede fedtsyrer: 12 gram pr. 100 gram = 13% af fedtsyrerne.
Flerumættede fedtsyrer: 74 gram pr. 100 gram = 78% af fedtsyrerne.

Betydning i kosten
Olier har generelt en bedre fedtsyresammensætning end animalsk fedt og tidselolie har en god fordeling af fedtsyrer, idet den indeholder en stor andel enkeltumættede eller flerumættede fedtsyrer og kun en lille andel af de mættede.

Nogle planteolier indeholder E-vitamin, dog i meget varierende mængder.

Opbevaring og holdbarhed
Opbevaringen er vigtig for smag og friskhed. Fedtsyrer kan blive ødelagt af blandt andet lys, varme og luftens ilt, så de bliver harske og mindre sunde. Olier i gennemsigtig emballage bliver påvirket af lys al den tid, de står på butikshylderne. Det, sammen med den relativt høje temperatur i butikken, giver stor risiko for, at olien tager skade. Det bedste er derfor at købe olier i f.eks. metaldunke eller mørkfarvet glas. Man skal desuden være opmærksom på holdbarhedstiden, som også påvirkes af opbevaringsforholdene. Det er vigtigt at stille fedtstof mørkt og køligt og køleskabet er en udmærket løsning. Der bør være låg på olieflasken. Kilder:
Forbruger Styrelsen
SLU Sveriges Landbrugs UniversitetKontakt - Arkiv - Privatlivspolitik