Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Sojaolie

Soja er den vigtigste olieplante i verden. Produktionen er steget meget i de senere år. USA, Brasilien, Argentina og Kina er de største producenter. Sojaolie er den klassiske olie i det asiatiske køkken.

Sojabønnens bælg indeholder 2-4 gule frø. Frøenes skal udgør 6-8% af vægten og er meget fiberrig. Sojabønnen dyrkes fortrinsvist for dens høje proteinindhold og anvendes hovedsageligt som dyrefoder. Olien er et biprodukt, som har meget højt indhold af flerumættede fedtsyrer, (54% linolsyre, 8% linolensyre) og lavt indhold af mættede fedtsyrer.
Olien bliver hovedsageligt udvundet af sojabønnerne ved ekstraktion, men sojaolie fås også varmpresset. Sojaolie anvendes mest til produktion af margarine. Man kan købe olien ren eller blandet med rapsolie, så bliver den som regel solgt som mad- eller salatolie. Sojaolie smager mildt, men nogle typer kan have en svag fiskeagtig aroma. Selv om olien indeholder mange flerumættede fedtsyrer, er sojaolie relativt varmestabil. Derfor kan den godt bruges til at stege i.

Fedtsyrefordeling for sojaolie:
Mættede fedtsyrer: 14 gram pr. 100 gram = 15% af fedtsyrerne.
Enkeltumættede fedtsyrer: 21 gram pr. 100 gram = 22% af fedtsyrerne.
Flerumættede fedtsyrer: 60 gram pr. 100 gram = 63% af fedtsyrerne.

Betydning i kosten
Olier har generelt en bedre fedtsyresammensætning end animalsk fedt.

Nogle planteolier indeholder E-vitamin, dog i meget varierende mængder.

*lmtabel*

Opbevaring og holdbarhed
Opbevaringen er vigtig for smag og friskhed. Fedtsyrer kan blive ødelagt af blandt andet lys, varme og luftens ilt, så de bliver harske og mindre sunde. Olier i gennemsigtig emballage bliver påvirket af lys al den tid, de står på butikshylderne. Det, sammen med den relativt høje temperatur i butikken, giver stor risiko for, at olien tager skade. Det bedste er derfor at købe olier i f.eks. metaldunke eller mørkfarvet glas. Man skal desuden være opmærksom på holdbarhedstiden, som også påvirkes af opbevaringsforholdene. Det er vigtigt at stille fedtstof mørkt og køligt og køleskabet er en udmærket løsning. Der bør være låg på olieflasken. Kilder:
Forbruger Styrelsen
SLU Sveriges Landbrugs UniversitetKontakt - Arkiv - Privatlivspolitik