Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Rapsolie

Canada, Kina, Indien og Frankrig er de største producenter af raps, men den dyrkes også i Danmark. Skallen er meget fiberrig og udgør 10-20% af frøenes vægt.

Rapsolie er en af verdens vigtigste vegetabilske olier. Den har højt indhold af enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer med ca. 60% oliesyre, 20% linolsyre og 10% linolensyre. Indholdet af mættede fedtsyrer er lavt, kun ca. 5%.
Rapsolie har flere fordele, den er sund, den er neutral i smagen, den er varmestabil, den er billig, og den kan bruges til det hele. Hvis den er koldpresset, har den en nøddeagtig smag og er mindre billig. Rapsolie kan godt lugte lidt under stegning, men lugten trænger ikke over i maden. Lugten skyldes det høje indhold af n-3 fedtsyrer. Rapsolie bliver ofte solgt som mad- eller salatolie. Rapsolie anvendes også til margarineproduktion.

Fedtsyrefordeling for rapsolie:
Mættede fedtsyrer: 6 gram pr. 100 gram = 7% af fedtsyrerne.
Enkeltumættede fedtsyrer: 55 gram pr. 100 gram = 58% af fedtsyrerne.
Flerumættede fedtsyrer: 33 gram pr. 100 gram = 35% af fedtsyrerne.

Betydning i kosten
Olier har generelt en bedre fedtsyresammensætning end animalsk fedt og rapsolie har en god fordeling af fedtsyrer, idet den indeholder en stor andel enkeltumættede eller flerumættede fedtsyrer og kun en lille andel af de mættede.

Nogle planteolier indeholder E-vitamin, dog i meget varierende mængder.

*lmtabel*

Opbevaring og holdbarhed
Opbevaringen er vigtig for smag og friskhed. Fedtsyrer kan blive ødelagt af blandt andet lys, varme og luftens ilt, så de bliver harske og mindre sunde. Olier i gennemsigtig emballage bliver påvirket af lys al den tid, de står på butikshylderne. Det, sammen med den relativt høje temperatur i butikken, giver stor risiko for, at olien tager skade. Det bedste er derfor at købe olier i f.eks. metaldunke eller mørkfarvet glas. Man skal desuden være opmærksom på holdbarhedstiden, som også påvirkes af opbevaringsforholdene. Det er vigtigt at stille fedtstof mørkt og køligt og køleskabet er en udmærket løsning. Der bør være låg på olieflasken.

Kilder:
Forbruger Styrelsen
SLU Sveriges Landbrugs UniversitetKontakt - Arkiv - Privatlivspolitik