Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Palmeolie og palmekerneolie

Oliepalmen stammer oprindeligt fra tropisk Vestafrika. Den dyrkes nu i plantager i Sydøstasien, Afrika (ved ækvator) og Brasilien. Malaysia er oliepalmens vigtigste dyrkningsområde.

Oliepalmen har større eller mindre frugtstande der kan veje op til 10 – 90 kg. Frugterne i denne frugtstand kan måle op til 3 – 4 cm i diameter. De består af orangefarvet eller ved modenhed sort frugtkød der omslutter en sten. Både sten og frugt indeholder olie. Palmeolie udvindes af frugtkødet og palmekerneolie af stenen eller frøet. Olien udvindes ved presning og centrifugering.

Palmeolie er fast ved stuetemperatur. Lugten er ligesom smagen let.

Palmeolie anvendes som madlavningsolie og bruges fortrinsvis til stegning og friturekogning. Desuden anvendes den til fremstilling af margarine og chokolade.

Betydning i kosten
Olier har generelt en bedre fedtsyresammensætning end animalsk fedt.

Nogle planteolier indeholder E-vitamin, dog i meget varierende mængder.

Opbevaring og holdbarhed
Opbevaringen er vigtig for smag og friskhed. Fedtsyrer kan blive ødelagt af blandt andet lys, varme og luftens ilt, så de bliver harske og mindre sunde. Olier i gennemsigtig emballage bliver påvirket af lys al den tid, de står på butikshylderne. Det, sammen med den relativt høje temperatur i butikken, giver stor risiko for, at olien tager skade. Det bedste er derfor at købe olier i f.eks. metaldunke eller mørkfarvet glas. Man skal desuden være opmærksom på holdbarhedstiden, som også påvirkes af opbevaringsforholdene. Det er vigtigt at stille fedtstof mørkt og køligt og køleskabet er en udmærket løsning. Der bør være låg på olieflasken.

Kilder:
Forbruger Styrelsen
SLU Sveriges Landbrugs Universitet







Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik