Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Olivenolie

Oliven dyrkes hovedsageligt i de sydeuropæiske lande omkring Middelhavet, hvor klimaet passer til træets vækstbetingelser. I princippet kan man dyrke oliven overalt, det ville bare ikke bringe oliven, som kan bruges til olivenolie.

Grækenland, Italien, Portugal og Spanien er de klart største producenter og eksportører af olivenolier.

Både frugt og sten indeholder olie, indholdet af olie er dog størst i frugtkødet. Olivenolie bliver oftest presset af halvmodne og modne oliven. Presningen udføres først som koldpresning ved lavt tryk, senere ved højt tryk og til sidst som varmpresning. Olivenolie er forholdsvist tyktflydende. Nogle producenter vælger at filtrere deres olier så alle de små gryn fra sorteres, hvor andre vælger at lade den være ufiltreret, da det giver en uklar olie med kraftigere smag.

Olien fra den første koldpresning af frugtkødet kaldes "jomfruolivenolie” eller "ekstra-jomfruolivenolie". Ekstra fin jomfruolivenolie forventes at være lavet af de bedste oliven. Jo mere skånsomt olivenfrugterne bliver behandlet under plukning og transport, des finere bliver olien.

Der findes mange smags- og duftvarianter alt efter voksested og kvalitet. Man er derfor nødt til at smage sig frem til dem, man bedst kan lide. Farven kan have alle nuancer fra lys gylden til mørk grøn. Ved fremstilling af olie af umodne, grønne oliven får olien et grønligt skær og en ”umoden smag”. Jomfruolivenolie indeholder flest aromastoffer og smager af mest. En del af smagen er raffineret væk i de billigere olier.

Olivenolie anvendes hovedsagligt som madlavningsolie. Olivenolie er varmestabil og derfor velegnet til stegning.

Linolsyreindholdet er ca. 8%.

Fedtsyrefordeling for olivenolie:
Mættede fedtsyrer: 13 gram pr. 100 gram = 15% af fedtsyrerne
Enkeltumættede fedtsyrer: 68 gram pr. 100 gram = 76% af fedtsyrerne
Flerumættede fedtsyrer: 8 gram pr. 100 gram = 9% af fedtsyrerne

Betydning i kosten
Olier har generelt en bedre fedtsyresammensætning end animalsk fedt og olivenolie har en god fordeling af fedtsyrer, idet den indeholder en stor andel enkeltumættede eller flerumættede fedtsyrer og kun en lille andel af de mættede.

Nogle planteolier indeholder E-vitamin, dog i meget varierende mængder.

*lmtabel*

Opbevaring og holdbarhed
Opbevaringen er vigtig for smag og friskhed. Fedtsyrer kan blive ødelagt af blandt andet lys, varme og luftens ilt, så de bliver harske og mindre sunde. Olier i gennemsigtig emballage bliver påvirket af lys al den tid, de står på butikshylderne. Det, sammen med den relativt høje temperatur i butikken, giver stor risiko for, at olien tager skade. Det bedste er derfor at købe olier i f.eks. metaldunke eller mørkfarvet glas. Man skal desuden være opmærksom på holdbarhedstiden, som også påvirkes af opbevaringsforholdene. Det er vigtigt at stille fedtstof mørkt og køligt og køleskabet er en udmærket løsning. Der bør være låg på olieflasken.

Kilder:
Forbruger Styrelsen
SLU Sveriges Landbrugs UniversitetKontakt - Arkiv - Privatlivspolitik