Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Generelt om opbevaring

Når madvarer opbevares rigtigt, holder de sig længere og kvaliteten formindskes mindst muligt. Typen af fødevare har betydning for hvilken opbevaringsform, der er bedst.

Ferske animalske fødevarer som kød, fisk, mælkeprodukter og æg er meget udsatte for fordærv, som forårsages af bakterier. Da bakteriers vækst i høj grad er afhængig af temperaturen, vil disse fødevarer have den længste holdbarhed, når de opbevares koldt eller i frossen tilstand.

Korn, brød, kager, krydderier og nødder er fødevarer med et forholdsvis lille vandindhold, hvilket forhindrer vækst af bakterier. I stedet er disse fødevarer udsat for mider og vækst af skimmelsvampe, der kan vokse ved et lavere vandindhold. Den bedste måde at forhindre mider og svampe i sådanne produkter er ved at opbevare dem helt tørt og tætlukket.

Frugt og grøntsager er udsatte for modning og/eller indtørring. Helt modne frugter vil f.eks. typisk miste deres sprødhed, ligesom de vil være mere udsatte for råd af bakterier, gær og svampe. Nogle frugter og grønsager påvirker holdbarheden hos hinanden og bør derfor opbevares hver for sig i plastposer. Æbler, pærer og tomater påvirker bl.a. agurk, salat, dild og persille. Agurk bliver f.eks. gul og blød sammen med tomater. Den optimale opbevaringstemperatur er individuel for forskellige frugter og grøntsager.

Fedtholdige fødevarer som f.eks. olie, smør, kager og nødder er udsatte for harskning (oxidation). Harskning forårsages af lys, varme og luftens ilt og fedtholdige fødevarer opbevares derfor bedst mørkt, køligt og godt pakket ind.

De fleste typer fordærv er til at se, lugte eller smage, hvorefter varen kan kasseres. På mange emballager står der, hvordan varen skal opbevares og hvor lang tid indholdet holder sig frisk i uåbnet tilstand. Varer med åbnet emballage holder typisk i kortere tid.

Opbevaringstemperatur
Opbevaringstemperatur har betydning for de fleste fødevarers holdbarhed. De anbefalede temperaturer til svaleskab, køleskab og fryser er:

Svaleskab:  + 6 C - + 12 C
Køleskab:    + 2 C - + 5 C
Fryser:       - 18 C til lagring
                 – 25 C til indfrysning

Emballage
Madvarer, madrester og madpakker skal pakkes og opbevares hensigtsmæssigt, så den ikke tørrer ud, giver lugt og smag til andre fødevarer og af hensyn til hygiejne og miljøbelastning.

Madpapir og husholdningsfilm lavet af polyethylen er velegnet til at pakke mad ind i. Husholdningsfilm, som indeholder PVC, er ikke egnet, da den indeholder blødgørere, der kan ”sive” over i maden. Aluminiumsfolie/sølvpapir er forholdsvist miljøbelastende, og forbruget bør derfor begrænses.

Genbrug så vidt muligt madvarernes egen emballage, dog skal emballagen ikke genbruges, hvis emballagen eller madvaren har stået ude på køkkenbordet i længere tid.

Brug kun emballagen til dens oprindelige formål og kom ikke varm mad i plastbeholdere, medmindre de er beregnet til opbevaring af varme madvarer.

Produkter, der skal fryses, bør pakkes i indpakningsmateriale, der er beregnet til dette formål, og som kan tåle den lave temperatur i fryseren. Fryseemballage skal være tæt overfor fordampning af aromastoffer og vand, og kunne slutte tæt om produkterne for at undgå luftens ilt og udtørring.

Kilde:
Kogebogen af Birgitta Rasmusson, Aschehoug Dansk Forlag A/S.
Forbrugerinformationen
Grøn Information: ”Råd om miljø og forbrug fra Grøn Information"






Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik