|
Velkommen til Viden om Mad
Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.
Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.
Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad. |
| |
|
Leksikon Antioxidanter
Antioxidanter forhindrer iltning. Luftens ilt kan gøre olie og fedt harsk og dermed uspiselig. Det kan undgås ved at tilsætte maden antioxidanter, som forhindrer iltning og på den måde forlænger holdbarheden. Antioxidanter forhindrer også misfarvning af skrællede frugter og grønsager.Primo 2003 findes følgende antioxidanter i Positivlisten: An Su M E 300 Ascorbinsyre An Su E 301 Natriumascorbat An Su E 302 Calciumascorbat An E 304 Ascorbylpalmitat An E 304 Ascorbylstearat An E 306 Tocopherolrig ekstrakt An E 307 Alfa-tocopherol An E 308 Gamma-tocopherol An E 309 Delta-tocopherol An E 310 Propylgallat An E 311 Octylgallat An E 312 Dodecylgallat An E 315 Erythorbinsyre An E 316 Natriumerythorbat An E 320 Butylhydroxyanisol (BHA) An E 321 Butylhydroxytoluen (BHT) An K E 322 Lecithiner An Su E 325 Natriumlactat An Su E 326 Kaliumlactat An Su E 327 Calciumlactat An Su E 330 Citronsyre An Su Sm E 331 Mononatriumcitrat An Su Sm E 331 Dinatriumcitrat An Su Sm E 331 Trinatriumcitrat An Su Sm E 332 Monokaliumcitrat An Su Sm E 332 Trikaliumcitrat An Su Sm E 333 Monocalciumcitrat An Su Sm E 333 Dicalciumcitrat An Su Sm E 333 Tricalciumcitrat An Su H E 334 Vinsyre An Su H E 335 Mononatriumtartrat An Su H E 335 Dinatriumtartrat An Su H E 336 Monokaliumtartrat An Su H E 336 Dikaliumtartrat An Su H E 337 Natriumkaliumtartrat An Su Ko E 338 Phosphorsyre An Su O E 339 Mononatriumphosphat An Su O E 339 Dinatriumphosphat An Su O E 339 Trinatriumphosphat An Su O E 340 Monokaliumphosphat An Su O E 340 Dikaliumphosphat An Su O E 340 Trikaliumphosphat An Su O H E 341 Monocalciumphosphat An Su A O E 341 Dicalciumphosphat An Su A O E 341 Tricalciumphosphat K E343 Monomagnesiumphosphat K E343 Dimagnesiumphosphat An Su E 350 Natriummalat An Su E 350 Natriumhydrogenmalat An Su E 351 Kaliummalat An Su E 352 Calciummalat An Su E 352 Calciumhydrogenmalat An Su E 353 Metavinsyre An Su E 354 Calciumtartrat Su E 355 Adipinsyre Su E 356 Natriumadipat Su E 357 Kaliumadipat Su E 363 Ravsyre An Su E 380 Triammoniumcitrat K An E 385 Calciumdinatriumethylen- diamintetraacetat (Calciumdinatrium-EDTA) A = Antiklumpningsmiddel An = Antioxidant D = Drivgas F = Farvestof H = Hævemiddel Ko = Konserveringsmiddel M = Melbehandlingsmiddel O = Overfladebehandlingsmiddel Sk = Skumdæmpningsmiddel S = Smagsforstærker Sm = Smeltesalt Su = Surhedsregulerende middel /syre Sø = Sødestof K = Konsistensmiddel, emulgator, fortykningsmiddel, fugtighedsbevarende middel, fyldemiddel, geleringsmiddel, modificeret stivelse eller stabilisator. Kilde
Fødevarestyrelsen
|
|