Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Antioxidanter

Antioxidanter forhindrer iltning. Luftens ilt kan gøre olie og fedt harsk og dermed uspiselig. Det kan undgås ved at tilsætte maden antioxidanter, som forhindrer iltning og på den måde forlænger holdbarheden. Antioxidanter forhindrer også misfarvning af skrællede frugter og grønsager.

Primo 2003 findes følgende antioxidanter i Positivlisten:

An Su M      E 300        Ascorbinsyre
An Su         E  301       Natriumascorbat
An Su         E 302        Calciumascorbat
An              E 304       Ascorbylpalmitat
An              E 304       Ascorbylstearat
An              E 306       Tocopherolrig ekstrakt
An              E 307       Alfa-tocopherol
An              E 308       Gamma-tocopherol
An              E 309       Delta-tocopherol
An              E 310       Propylgallat
An              E 311       Octylgallat
An              E 312       Dodecylgallat
An              E 315       Erythorbinsyre
An              E 316       Natriumerythorbat
An              E 320       Butylhydroxyanisol (BHA)
An              E 321       Butylhydroxytoluen (BHT)
An K           E 322       Lecithiner
An Su         E 325       Natriumlactat
An Su         E 326       Kaliumlactat
An Su         E 327       Calciumlactat
An Su         E 330       Citronsyre
An Su Sm   E 331       Mononatriumcitrat
An Su Sm   E 331       Dinatriumcitrat
An Su Sm   E 331       Trinatriumcitrat
An Su Sm   E 332       Monokaliumcitrat
An Su Sm   E 332       Trikaliumcitrat
An Su Sm   E 333       Monocalciumcitrat
An Su Sm   E 333       Dicalciumcitrat
An Su Sm   E 333       Tricalciumcitrat
An Su H     E 334       Vinsyre 
An Su H     E 335       Mononatriumtartrat
An Su H     E 335       Dinatriumtartrat
An Su H     E 336       Monokaliumtartrat
An Su H     E 336       Dikaliumtartrat
An Su H     E 337       Natriumkaliumtartrat
An Su Ko   E 338       Phosphorsyre
An Su O     E 339       Mononatriumphosphat
An Su O     E 339       Dinatriumphosphat
An Su O     E 339       Trinatriumphosphat
An Su O     E 340       Monokaliumphosphat
An Su O     E 340       Dikaliumphosphat
An Su O     E 340       Trikaliumphosphat
An Su O H  E 341       Monocalciumphosphat
An Su A O  E 341       Dicalciumphosphat
An Su A O  E 341       Tricalciumphosphat
K               E343        Monomagnesiumphosphat
K               E343        Dimagnesiumphosphat
An Su         E 350      Natriummalat
An Su        E 350       Natriumhydrogenmalat
An Su        E 351       Kaliummalat
An Su        E 352       Calciummalat
An Su        E 352       Calciumhydrogenmalat
An Su        E 353       Metavinsyre
An Su        E 354       Calciumtartrat
Su             E 355       Adipinsyre
Su             E 356       Natriumadipat
Su             E 357       Kaliumadipat
Su             E 363       Ravsyre
An Su        E 380       Triammoniumcitrat
K  An         E 385       Calciumdinatriumethylen-
                                diamintetraacetat
                                (Calciumdinatrium-EDTA)

A  = Antiklumpningsmiddel
An = Antioxidant
D  = Drivgas
F  = Farvestof
H  = Hævemiddel
Ko =  Konserveringsmiddel
M  = Melbehandlingsmiddel
O  = Overfladebehandlingsmiddel
Sk =  Skumdæmpningsmiddel
S  = Smagsforstærker
Sm = Smeltesalt
Su = Surhedsregulerende middel /syre
Sø = Sødestof
K  = Konsistensmiddel, emulgator, fortykningsmiddel, fugtighedsbevarende middel, fyldemiddel, geleringsmiddel, modificeret stivelse eller stabilisator.

Kilde
Fødevarestyrelsen






Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik