Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Karry

Karry er et blandingskrydderi, der optræder i utallige variationer. Det kan indeholde helt op til 20 forskellige krydderier. Krydderiet har en vigtig plads i det indiske køkken, hvor det også er almindeligt, at familien blander sin egen karry.

Normalt er der tale om en blanding af bukkehorn, cayennepeber, gurkemeje, ingefær, kanel, kardemomme, koriander, kommen, muskat og nelliker. Der findes stærke, skarpe, aromatiske, brændende, milde, søde, mere eller mindre gule karryblandinger. Styrken afhænger af hvor meget peber, der er i, og kan forstærkes, hvis karryen svitses alene i lidt fedtstof, inden det blandes med andre ingredienser. Karry har en stærk gul farve og kan anvendes i vegetar-, ris- og kødretter, forretter, supper og saucer.

Navnet karry er en fordanskning af det engelske curry, der er afledt af det tamilske kari. Oprindeligt var det saucen eller retten, som reglen en sammenkogt ret, der blev kaldt en karry.

Kilder:
Madvarer fra A-Z, Könemann Verlagsgesellschaft mbH, 2000.
Gastrocorner.dk
Vegetaren.dk


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik