Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Allehånde

Allehånde er umodne og tørrede frugter fra allehåndetræet. De minder om peberkorn, men kan kendes på resterne af blomsternes krone og bæger, der sidder på frugten. Allehåndetræet er op til 9 meter højt og er hjemmehørende i de tropiske skove i Syd og Mellemamerika, samt i Vestindien. Bærrene taber deres krydrede aroma, når de modner, derfor høstes de umodne og grønne. De tørres i solen, hvorefter de får den rødbrune farve. Aromaen sidder især i bærrenes skal, man bør derfor købe dem hele og selv knuse dem i en morter eller male dem i en peberkværn.

Smagen er, som navnet antyder en blanding af mange krydderier, den er stærk peberagtig men også som muskat, nellike og kanel. Den fineste allehånde kommer fra Jamaica. Allehånde kan fås hel, knust og stødt. Allehånde indgår ofte i peberblandinger og kaldes også jamaicapeber, fordi det meste allehånde kommer fra Jamaica. Er også benævnt nellikepeber.
 
Allehånde er sammen med chili det eneste krydderi, der stammer fra Amerika. Det var de spanske opdagelsesrejsende, der bragte allehånde til Europa. Mellemamerika har i vore dage den største produktion af allehånde.

Allehånde er et ret nyt krydderi i det vestlige køkken, mens det vestindiske køkken bruger allehånde i vid udstrækning. Allehånde kan anvendes både i søde og krydrede retter. Krydderiet indgår i krydderblandinger til leverpostej og kryddersild, allehånde er også fint til postejer og karry retter, som krydderi i skærekager og småkager, i æblekompot, æbletærter og græskar pies. Det bruges ofte sammen med kanel og nellike.

Kilde:
Gastrocorner
ArlaPimenta dioica


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik