Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Kanel

Kanel er tørret bark fra stedsegrønne træer, der tilhøre laurbærfamilien og dyrkes i Asiens tropiske egne. Den fineste kanel kommer fra Ceylon, mens Cassia fra Kina, Vietnam og Indonesien, er grovere i barken, mørkere i farven, har kraftigere aroma og inderholder mindre af de æteriske olier, der karakteriserer den ægte kanel.

I det gamle Testamente omtales kanel som det fornemste blandt alle krydderier og en gave til guder og fyrster. Kineserne kendte kanel for 4700 år siden. Det findes der litteraturcitater for; krydderiet omtales nemlig i de allerældste kinesiske urtebøger.

Transporten fra Kina skete over land med krydderikaravaner. Fønikerne transporterede krydderierne over Middelhavet, og de vågede over oprindelsen som en hemmelighed.

Prisen blev derefter, og efterspørgslen var stor, også på grund af at kanelen var anerkendt som et kraftigt virkende nerve- og kærlighedsmiddel. Kanel var da også en meget værdsat gave, som gennem et par årtusinder blev givet til fyrster og paver, sammen med sjældne metaller og ædle stene.

I oldtidslitteraturen kan man se, at der må have været mindst 2 sorter kanel, f.eks. i Bibelen, 2. Mosebog 30. kap., vers 23-24, hvor to sorter er nævnt, som skal blandes i "den hellige olie". Også Herodot ( født 484 f. Kr. ) omtaler to sorter. Romerne mente, at kanel især behagede guden Merkur og brugte det i deres religiøse ceremonier. I Bibelen fortælles det, at glædespiger brugte en parfume af kanel, aloe og myrrha, og kanelolie indgår stadig i de tungere "orientalske" parfumer.

Det varede længe, inden man i Europa blev klar over kanelens virkelige oprindelsesland. Træet omtales her første gang af en indiensrejsende i 1200.

Helt op i 1900-tallet har kanel været lægemiddel og brugt hjertestykende og stimulerende, og var da også med i de fleste farmakopeer lige så længe. Apotekerne brugte den som aromaticum i bitre og ildesmagende miksturer og til at bestrø piller med.

I 1980' erne undersøgte japanerne cinnamaldehyd (kanel inderholder 65 - 75% cinnamaldehyd) og påviste, at det var beroligende og smertestillende. Det menes også at reducere blodtryk og feber.

Kanel Tinktur fremstilles ved at overhælde barken med alkohol. Det siges, at den kan anvendes mod luft i maven tages. Olien fra kanelbark modvirker bakterier og hæmmer væksten af kolibakterier, stafylokokker.

Kilde: DSGnet Cinnamomum ceylanici (ægte kanel)


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik