Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Skimmelsvampe

Skimmelsvampe er flercellede mikroorganismer med en trådformet, forgrenet struktur, kaldet et mycelium. Vækst af skimmelsvampe på levnedsmidler kaldes populært skimmel eller mug.

Skimmelsvampe formerer sig både kønnet og ukønnet ved hjælp af sporer. Under passende varme og fugtige omgivelser spirer sporerne, og der vokser langsomt et tyndt trådformet legeme ud, som i løbet af få dage kan vokse til et synligt mycelium. Da skimmelsvampe kræver ilt for at kunne vokse, findes de hovedsageligt på overfladen af levnedsmidler. De fleste trives godt både ved lav pH og lave temperaturer.

Nogle skimmelsvampe er i stand til at danne mykotoksiner (= giftige stoffer dannet af svampe), så derfor skal levnedsmidler med spontan vækst af skimmelsvampe kasseres. Nogle skimmelsvampe udnyttes ved fremstilling af skimmeloste og visse spegepølser.

Kilde:
Ernærings og levnedsmiddelleksikon, GAD-


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik