Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Bakterier

Bakterier er encellede mikroorganismer af en størrelse på 0,5-10 mymeter (en mymeter svarer til en tusindedel millimeter). De fleste er runde, stav- eller spiralformede, og de formerer sig ukønnet ved simpel tværdeling. Nogle kan selv bevæge sig, og nogle danner sporer, som er en hvileform, hvor cellen er mere modstandsdygtig f.eks. mod varme.

Bakterier forekommer overalt. I jord, vand og luft, på planter og dyr. Hos mennesker forekommer bakterier især på huden og i håret, i munden og i tarmkanalen.

Bakterier er ansvarlige for en lang række levnedsmiddelfordærvende processer. Desuden er nogle patogene (sygdomsfremkaldende). En del bakterier udbyttes også positivt, idet de i renkulturer anvendes ved fremstilling af f.eks. syrnede mælkeprodukter, ost, eddike, pølser og fermenterede grønsager.

Kilde:
Ernærings og levnedsmiddelleksikon, GAD-


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik