Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Mango

Mangofrugten hører til sumakfamilien (Anarcardiaceae) og menes at stamme fra bjergområderne i Burma og Himalaya. Man ved, at mango allerede flere tusinde år før vores tidsregning blev dyrket i Indien. Herfra bredte den sig til Sydøstasien, bl.a. Malaysia og Kina, hvorfra beskrivelser viser, at den allerede på tidligt tidspunkt havde en stor dyrkning.
Portugisiske og spanske søfarere bragte mango med sig til Afrika og Amerika, især Brasilien og Mexico.

I dag er mango den næstvigtigste tropiske frugt efter banan, og mango dyrkes over hele verden med Indien som den største producent.

Mangotræet er stort, op til 40 meter højt og bredkronet. Blomsterne sidder i store topformede stande, som indeholder flere tusinde blomster. Frugten er en stenfrugt.

Der findes mange forskellige sorter og typer af mango. De varierer i form, farve, smag, konsistens og næringsværdi. De kan være runde, ovale, pære- eller nyreformede. Farven på skindet varierer fra grønne og gulgrønne til røde, orange og violette nuancer. Frugtkødet er gult og i nogle typer let trevlet. I midten af en mango sidder en flad sten med trevler, der kan være ret fast forbundet med frugtkødet. Smagen af mango er sød, meget aromatisk og lidt terpentinagtig. Hos nogle typer er terpentinsmagen ret dominerende.

Betydning i kosten
Mango hører til de energirige frugter, og indeholder væsentlige mængder af både A- og C-vitamin.
*lmtabel*

Typiske fejl
Køleskader, trevlet frugtkød, udtørring og råd.

Opbevaring og holdbarhed
Mangofrugter kan opbevares i 2-3 uger ved 10-14°C og 85-90 % relativ fugtighed.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Mangifera indica


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik