Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Julefrokost

I 1940´erne, ikke mindst under besættelsen begyndte personaler på både private og offentlige arbejdspladser at arrangere julefrokoster. Og den fælles spisning blev efter 1945 til en fest, hvor man også dansede i mødelokalerne eller kantinerne. I 1950´erne er julefrokosten blevet et begreb, en fast tradition på de fleste både store og små arbejdspladser.

Dagbladet Information skriver i 1965 om denne nye juletradition, at det er blevet en arbejdspladsfest hvor "elementer som hierarki og social status ophæves".
Og i 1976 kom den store publikumssucces, den danske filmfarce "Julefrokosten".

Om tiden før de store firmajulefrokoster skriver Anne-Lise Walsted fra Arbejdsmuseet i 1989 i "Dagligliv i Danmark i vor tid": "Firmaer med sans for at skabe et godt klima har altid sørget for en årlig skovtur, julegratialer og middag for personalet, når virksomheden havde jubilæum. Når man gik hjem juleaftensdag kl.12, kunne der ønskes en god jul over en glas sherry. Eller måske havde man endda gjort den sidste fælles frokost, altså lillejuleaftensdag, lidt festlig ved at købe smørrebrød i en forretning. Der har været lige så mange forskellige traditioner, som der har været firmaer".

I dag bliver de første reklamer for årets julefrokoster sat i avisen sidst i august, og selv om det ikke lige er årstiden for nisser og julemad, har de fleste accepteret at det er den første varsel om en af årets store begivenheder: julefrokosten.

Der bliver holdt julefrokoster for firmaets medarbejder, sammen med venner og bekendte og ikke mindst sammen med familien 1-2 juledag. Glæden ved at samles om den store danske julefrokostbord er stor, med den store udvalg af hjemmelavet mad, eller fra slagteren.

Menuen er stor set den samme til de forskellige julefrokoster, dog findes der mange forskellige varianter af retterne, alt efter hvor i Danmark man befinder sig.
Silden er en af de faste indslag til en dansk julefrokost, enten som den traditionelle marineret sild, eller en af de mange nye opskrifter på sild der er kommet de senere år. Og til silden hører selvfølgelig julesnapsen enten man kan lide snaps eller ej.

Opskrifter på mad til julefrokosten
Se hjemmesiden ”Jul i dannevang” eller Vom´s opskriftsamling under kategorien julemad.

Kilde: www.julidannevang.dk

-






Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik