Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Vanilje

Vanilje stammer oprindeligt fra Mexico, men i dag ses den største produktion på Madagaskar. Vaniljeplanten er en orkidé, hvis tynde aflange frugter (vaniljestængerne) plukkes, mens de endnu er grønne og umodne. På dette tidspunkt er der stort ses ingen smag i stænglerne.

Efter plukningen dyppes de i kogende vand, hvorefter de tørres i solen. Stængerne pakkes ind i tæpper og lagres i 3-6 måneder udenfor. På grund at den skiftende temperatur, varme om dagen og køligt om natten, starter der en gæringsproces. Gæringsprocessen får stængerne til at skrumpe ca. 400 %, og den mørke farve fremkommer. Ligeledes dannes det aromatiske stof, vanillin, som er karakteristisk for vanilje. På de fineste typer vaniljestænger kan der ses et tyndt lag af vanillin, som er udkrystalliseret på dens overflade. Det er dog de sorte korn inde i vaniljestangen, der har den fineste smag.

Vaniljestænger kan nemt opbevares i længere tid i et lufttæt glas.

Vaniljepulver er tørrede vaniljestænger, som er malet til pulver.

Vaniljeekstrakt er hakkede vaniljestænger, som er lagret i alkoholopløsning i flere måneder.

Vaniljesukker er vaniljestænger blandet med sukker.

Der er også muligt at fremstille vanillin kemisk.

Kilder:
Ernærings og levnedsmiddel leksikon, Gad 1997
Epicurious: Vanilje  

Vanilla planifolia


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik