Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Leverpostej

Leverpostej fremstillet af svinelever kom første gang i handelen i Danmark i 1847, da franskmanden F.L. Beauvais havde fået tilladelse til at tillave og udsælge svinekød tilberedt på fransk måde. Den fine franske leverpostej blev meget populær, og der gik ikke lang tid før leverpostej kunne findes hos mange høkere, der selv stod for fremstillingen. Her kunne man købe afskårne skiver af leverpostej, hvis man havde råd til den dyre vare. Høkeren blev siden til viktualiehandler og omkring år 1900 begyndte den noget billigere fabriksfremstillede leverpostej at komme i handelen.
Leverpostej blev en udbredt spise i Danmark. Dette skyldtes især, at slagtningen af svin resulterede i enorme mængder lever, som var biprodukt ved produktionen af bacon til England. I dag kan leverpostej købes i aluminiumsbakker i supermarkeder ol.

Leverpostej fremstilles typisk af svinelever, svinespæk (svinefedt), mælk eller fløde, mel og krydderier. I den oprindelige fine leverpostej indgik ofte trøfler eller sardiner og postejen var gerne indbagt. I dag kan man ofte få leverpostej, hvori der er bacon eller champignon.

Fremstillingen foregår ved, at alle ingredienser finhakkes, hældes i en form og bages. Det færdige produkt har en grålig farve, ofte med en let brun skorpe.

Leverpostej spises både kold og varm (lun), ofte på et stykke brød. Flere typer tilbehør anvendes til leverpostejen, f.eks. sardiner, bacon, sky, champignon, rødbeder, asier og agurk.

Betydning i kosten
Leverpostej er en næringsrig fødevare med et højt indhold af vitaminerne A og B2, samt mineralet jern. Fedtindholdet varierer afhængig af produkttype.

*lmtabel*

Opbevaring og holdbarhed
Leverpostej er let fordærveligt og skal derfor opbevares ved maks. 5°C. Holdbarheden afhænger meget af, hvorvidt leverpostejen er tilsat konserveringsmidler. Hvis den er fremstillet uden, er holdbarheden kun 2-3 dage.

Kilde:
Halvor Petersen (1997) Et stykke med leverpostej, Roskilde Museums Forlag.






Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik