Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Kiwi

Kiwifrugter kan også træffes under navnet kinesisk stikkelsbær. Frugten tilhører strålegriffelfamilien (Actinidiaceae), og findes som den almindelige ruhårede type (Actinidia deliciosa var deliciosa) og den glatskindede type (Actinidia chinenses).

Kiwifrugten har oprindelse i Kina. Navnet, kiwi, har frugten fået i New Zealand, tilsvarende navnet på deres nationalfugl, kiwien. New Zealand har gjort kiwifrugten til en vigtig eksportvare. Californien og Middelhavslandene, især Italien, dyrker og eksporterer ligeledes kiwi.

Botanisk set er kiwifrugten et bær. Der findes en række typer og sorter, der adskiller sig fra hinanden, bl.a. i størrelse, form, behårethed, farven på frugtkødet, sødmen og C-vitamin indhold.

De almindeligste solgte kiwiér er tyndskindede med brun behåring og grønt frugtkød indeholdende små kerner, der spises med.

Kiwifrugter til eksport plukkes mens de er faste og inden de har nået spisemodenhed. De nedkøles straks til 0°C, hvorefter de lagres eller med det samme fragtes med køleskib til aftagerlandene. Hvis kiwifrugten er for moden ved høst, er den for blød til at modstå håndteringen under transporten, og holdbarheden, der ellers er god, bliver væsentligt forringet.

Betydning i kosten
Kiwifrugter hører til de energirige frugter og har et højt indhold af C-vitamin.
*lmtabel*

Typiske fejl
Overmodne eller umodne, trykskader, deformitet, udtørring, fryseskader (glasset, grødagtigt frugtkød), råd, skimmel og ethylenskader (blød og med lyst frugtkød).

Opbevaring og holdbarhed
Den ideelle opbevaring er ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor kiwifrugten kan holde sig i op til 6 måneder. Ved 20°C og 60 % relativ fugtighed kan den holde sig i 7-10 dage. Ved anvendelse af lagring med konstant atmosfære (5% CO2, 2% O2 og fjernelse af ethylen) kan man opnå en holdbarhed på 8 måneder.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Actinidia deliciosa var deliciosa, Actinidia chinenses


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik