Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Linser

Linser Linser er en bælgfrugt, som menes at komme fra Mellemøsten. Der er blevet fundet rester af uspiste linser, som er 10.000 år gamle i Mellemøsten.
Omkring 6000 F.K blev linserne bredt ud til Grækenland og Bulgarien. I Bronzealderen (3000 F.K – 1100 F.K) kom linserne til Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet, Tyskland og Frankrig.

Linserne inddeles i forhold til deres størrelse, skalfarve og frøets farve. Der findes 3 almindelig typer:

  • Store linser med en bleg grøn skal.
  • Mellem store linser med mørk skal (brun eller næsten sort skal).
  • Små linser med en lys skal (i denne gruppe findes røde linser, som er afskallede).
Linser kan fås hele året rundt i velassorterede supermarkeder og er gode at bruge i supper, gryderetter og salater. Linser er den eneste tørrede bælgfrugt, som ikke skal opblødes før kogning.

Grønne linser, også kendt som brune, gule, Chilenske, eller Kontinental linser, har en grøn til brun skal, mens frøet er gul. Skallen bliver brun med alderen. Frøstørrelsen er 6-9 mm. 100 frø vejer 4-7 g. Grønne linser forhandles som hele frø, hvor skallen intakt. Kogetiden er 30-45 min

Le Puy linser er grønne linser fra Le Puy i Auvergne, et naturområde midt i Frankrig. Le Puy linser er lidt mindre end andre grønne linser.

Røde linser, også kendt som Persiske linser, har en bleg til mørk skal mens frøet er rød. Størrelsen af frøet er 2-6 mm, og 100 frø vejer 2-6 g Røde linser sælges som afskallede linser og frøet er delt i to. Afskalningen gør at kogetiden bliver mindre ca 15-20 min

Betydning i kosten
Linser er fedtfattige og rige på kulhydrater, protein, calcium, jern phosphor og B- vitaminer, Spirende linser har også et højt indhold af vitamin C.
100 g linser indeholder ca. 340 kalorier

Opbevaring og holdbarhed
Linser kan opbevares i næsten ubegrænset tid, kvaliteten siges at stige med alderen.
Ved opbevaring i lufttæt emballage undgås angreb af snudebiller. Linsernes farve kan ændres med tiden, specielt hvis de bliver opbevaret i lys.

Kilder:
newcrops.uq.edu.au
Lens esculenta


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik