Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Pistacienødder

Pistacienødder hører til sumakfamilien (Anarcardiaceae) og stammer fra det vestlige Asien. De har været dyrket i Middelhavslandene i meget lang tid og har herfra bredt sig til resten af Europa og Amerika. I dag dyrkes pistacienødden kun i større omfang i Mellemøsten, især Iran og i USA.

Pistacieplanten er et lille træ med finnede blade og hvide blomster. Frugten er en stenfrugt med et tyndt, rynket, læderagtigt frugtkød, som omslutter en træagtig, hvid sten, som er det, vi kender som pistacienød.

Pistacienødder indeholder et sammentrykket, ofte noget kantet frø, som er omgivet af en rød hinde. Frøet består af to opsvulmede kimblade med en smuk grøn farve. Ved modenhed åbner skallen sig i den ene ende, og frøet er let at få fri.

Betydning i kosten
Pistacienødder indeholder store mængder fedt og er derfor meget energirige. De har et højt indhold af mineralet jern.
*lmtabel*

Typiske fejl
Manglende kerner, for små kerner, skimmel og insektangreb.

Opbevaring og holdbarhed
Pistacienødder opbevares bedst ved –3-0°C og 65-75 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i ca. 12 måneder.

Dansk sæson
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Pistacio vera


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik