Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Fuglevildt

Blandt fuglevildt hører især fasanen, samt flere andre vilde fugle som agerhøns, vagtler, duer m.fl.

Fasanen er en hønsefugl, som er indført fra Asien som jagtbytte. Det er en meget smuk fugl med en farverig fjerdragt, og den trives fint under danske himmelstrøg. Fasaner lever og yngler frit i mange danske skove. Da fasanjagt er meget populært, forekommer der opdræt af fasankyllinger på mange større gårde og godser, ligesom der mange steder er opsat foderautomater til fasanerne i skovene. På den måde forhøjer man mængden af jagtbytte og bibeholder bestanden. Fasaner skydes med haglgevær og oftest på selskabsjagter med mange jægere og hunde. Fasanhaner må jages fra 1. oktober til 15. januar og hønerne må jages fra 16. oktober til 31. december.
 
Opdrættede fasaner er mere tunge og mere kødfulde end vilde fasaner. Deres kød er federe og har en mindre moskusagtig smag. Fuglevildt kan ofte købes fersk hos slagtere eller fiskehandlere. Ellers sælges fuglevildt ofte i vakuumemballage eller frosset.

Betydning i kosten
Kød fra fuglevildt er en næringsrig fødevare. Det indeholder en stor mængde protein og varierende mængder af fedt. Fuglevildt har et lavere fedtindhold end tamt fjerkræ. Kød indeholder mange B-vitaminer og ligeledes en del mineraler, især zink, kalium og jern. Stegning og kogning ændrer ikke i nævneværdig grad indholdet af disse vitaminer. 

Opbevaring og holdbarhed
Fuglevildt skal behandles som fjerkræ i øvrigt og bør holdes adskilt fra andre fødevarer. Fersk fjerkræ er letfordærveligt, da det udgør et godt vækstmiljø for bakterier. Optøet fjerkræ skal anvendes indenfor 24 timer. Holdbarheden i fryser ved -18°C er 12 mdr. og 6 mdr. hvis det er udskåret.  Stegt eller kogt fjerkræ uden bouillon har en holdbarhed på 1-2 mdr. i fryser.

Kilde
Madvarer fra A-Z, Könemann Verlagsgesellschaft mbH, 2000.
jordtilbord.dk -